"Teret finansiranja opštine prebacuju na građane"

Danas se završava javna rasprava o nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave koji predviđa da se gradovima i opštinama dodeli 8 milijardi dinara manje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2015.

20:38

Default images

Lokalne samouprave protive se nacrtu zakona i traže njegovo povlačenje.

Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđa da će opštine ubuduće dobijati 50 umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade, čime se značajno smanjuju lokalni a povećava republički budžet. To nije jedini problem navode čelnici lokalnih samouprava.

"Glavni problem sa zakonom je taj sto se oslobađaju od lokalnih taksi velika preduzeća kao što su mobilni operateri, cementare, kladionice, banke, a taj teret koji se skida sa ovih pravnih lica se prebacuje na građane kroz povecanje poreza na imovinu. Da bi se nadoknadio taj gubitak lokalnih budzeta ministarstvo finansija je predlozilo praktično povečanje poreza na imovinu za građane za 30 procenata", kaže Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

Upravo tu leži mogući problem na šta je ukazao i fiskalni savet. savet je u celini podržao zakon jer smatra da povećani obim sredstava na lokalnom nivou u prethodnim godinama, nije upotrebljen na produktivan način.

Nacrt zakona otklanja veliku fiskalnu neravnotežu koja je nastala prekomernim transferom sredstava sa republičkog na lokalni nivo vlasti prilikom izmena zakona u junu 2011.Sa tehničkog stanovišta, sugerišemo da se precizira način integracije firmarine u porez na imovinu pravnih lica tako da ne dođe do prelivanja tereta na građane.

I dok vlada donosi zakon o smanjenju sredstava lokalnim samoupravama novina je i da opštine više neće finansirati obnovu bolnica, škola, vtrića domova za nezbrinutu decu i decu ometenu u razvoju. Te poslove finansirace i realizovati republika preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

"Ja očekujem da ta kanceraija pre svega pomogne lokalnim samoupravama u rešavanju problema i provođenju velikih infrastrukturnih projekata kako ne bi došlo do određenih zastoj akakav mi sada imamo na izgrdanji jednogdoma za studente ovde u Nišu. dakle takvi veliki projekti kada se odluče da se rade treba da se sprovedu do kraja i dobro je da ce se sa jednog mesta upravljati takvim projektima jer cemo mi tacno znati ako ne ide neki projekat da se obratimo na jedno mesto", Mihajlo Zdravković, većnik Grada Niša.

Do 31. decembra lokalne samouprave kancelariji treba da dostave spisak objekata koje treba sanirati kao i procenu troškova. Direktor kancelarije Marko Blagojević očekuje da će do sredine januara imati bazu podataka,i kaže da će se videti svaki dinar koji će biti uložen u obnovu 3.000 objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: