Srbija

Subota, 28.11.2015.

09:04

"Mladi, ako hoćete posao, budite bučni"

Mladi bi morali da budu više bučni, ali i da, uključivanjem u praksu ili rad u kompanijama, steknu veštine koje će ih u perspektivi dovesti i do stalnog posla,

Izvor: Tanjug

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To je izjavila Karmen Majetić Pavić, vlasnica Tagorasa i koordinator Samita mladih lidera u Sloveniji i Hrvatskoj.

Majetić Pavić je, u izjavi Tanjugu, istakla da će za 10 godina na tržištu rada biti oko dva miliona mladih, a da će posla biti za njih oko 300.000.

"Zato je moj savet da mladi budu što je moguće više bučni, a moja je misija da osvestim i nas seniore da je trenutak da vodimo brigu o omladini. Prvo je naša odgovornost da im damo šansu", poručila je ona na marginama beogradskog Samita 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope.

Prema njenim rečima, bilo bi dobro da uče i stiču iskustva, pa i volontiranjem, kako bi sebe što pre pripremili za tržište rada.

"Postoji neusklađenost između obrazovog sistema i privrede što moramo da premostimo. Tu je i uloga mladih da sami traže praksu u kompanijama, bar u početku, kako bi što pre naučili posao i lakše ga na kraju i dobili", rekla je ona.

Majetić Pavić podseća da su i kompanije sada u teškoj situaciji, naročito u regionu, jer, kako je ocenila, kriza neće brzo proći.

"Mi smo pokrenuli regionalnu inicijativu, kako bi kompanije aktivirali da im bar osiguraju radnu praksu, povremeni rad, rad od kuće", navodi ona i dodaje da, iako su u teškoj situaciji, kompanije su spremne da izađu u susret mladima, samo im treba dati i neki okvir koji je fleksibilniji. Takav okvir, navodi, donekle je u Srbiji dao Zakon o radu.

Upitana da li je regionalna inicijativa koju je pokrenula u 2014. za veću zaposlenost mladih dala rezultate, kaže da jeste, i da ta povelja sada ima 30 uspešnih kompanija potpisnica.

"Krenuli smo 2014. sa 20 kompanija, većinom iz Srbije i Hrvatske, ali ih sada imamo oko 30, i to i iz Slovenije, BiH i Makedonije", objasnila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

5 h

Podeli: