Svet 51

30.05.2024.

14:48

Nema kome ne idu na živce: Žao nam je, pričvršćeni čepovi sada postaju obavezni ANKETA

Već gotovo godinu dana je nemoguće naći plastičnu flašu sa odvojivim čepom. Zbog novih pravila Evropske unije, svaka plastična flaša ima pričvršćen čep.

Izvor: B92.net

Nema kome ne idu na živce: Žao nam je, pričvršćeni čepovi sada postaju obavezni ANKETA
Shutterstock/FotoDax

Podeli:

Kada je ovo uvedeno, mnogima je odmah išlo na živce. Gotovo da nema osobe koja je otvorila flašu, a da im pričvršćen čep nije zasmetao.

Iza ovoga, međutim, stoji dobra ekološka priča. Direktivu o tome kako treba postupati sa plastičnim i kartonskim proizvodima za jednokratnu upotrebu, Evropska unija je najavila još 2018. godine. Nalaže da će pića moći da se prodaju u plastičnim flašama samo ako čep bude pričvršćen za nju. Procenjuju da bi na ovaj način količina otpada bila smanjena za 10 odsto.

Dešava se da se čepovi odvoje i završe gde ne treba, tako zagađujući životnu sredinu i ne reciklirajući se. Razgradnja plastike u prirodi je proces koji traje godinama, stoga je EU došla na ovu ideju.

Do jula ove godine sve države EU moraju da ukinu odvojive čepove na plastičnim flašama do tri litre i da ih zamene neodvojivim.

Budući da novi dizajn na flašicama za vodu, sokove, gazirane napitke i mlečne proizvode nervira mnoge, po društvenim mrežama kruže snimci gde se ljudi šale i žale.

@p_j.a.k #stitch with @kaila | GLOW UP w/ me NOOOOOOOO #fyp ♬ original sound - Philip

Međutim, ima i onih kojima se novi dizajn dopada. Tvrde da je "dobro što ne moraju da brinu da se čep negde otkotrlja" i navode razne prednosti vezane za okolinu.

Novi čepovi samo jedna u nizu mera

Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu.

Na primer, sva ona mini-pakovanja šećera, začina, kečapa i dr. od 2030. godine više neće biti dopuštena ako nisu napravljena od čistog papira.

Planiraju da uvedu i promene u prodavnicama: voće i povrće koje teži manje od 1.5 kilograma više se neće moći da se pakuje u plastičnu ambalažu, a stvar prošlosti postaće i plastične kese za voće i povrće u radnjama.

Šta vi mislite?

loader

Podeli:

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: