Hrvatska u problemu, i u recesiji

Premijer Hrvatske Zoran Milanović kaže da je Hrvatska formalno u recesiji, jer je u prvom kvartalu 2012. zabeležila pad BDP-a od 1,3 odsto na godišnjem nivou.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

18:11

Default images

Milanović je na sednici vlade rekao da je to nastavak pada iz poslednjeg kvartala 2011. godine.

"Pred nama je jako puno posla i nećemo se izvlačiti na to da smo nasledili negativne trendove", istakao je premijer.

Razlog za takvo stanje su, kako je rekao, veliki pad ekonomske aktivnosti u sektorima industrije, rudarstva i energetike, saobraćaja i građevine.

Na područjima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, trgovine, delatnosti hotela i restorana, finansijskog posredovanja i iznajmljivanja nekretnina je zabeležen manji rast, ali nedovoljan za kompenzaciju tog velikog pada.

Milanović je rekao da je pred vladom puno posla, kao i da će vlada učiniti sve da pokrene investicioni ciklus. Potpredsednik vlade Branko Grčić izrazio je uverenje da će u drugom delu godine biti ostvaren preokret.

Budžet za ovu godinu Vlada Hrvatske temelji na projekciji rasta BDP od 0,8 odsto. Guverner Željko Rohatinski nedavno je rekao da će BDP pasti za jedan odsto, a slične prognoze ranije su iznele međunarodne finansijske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: