RS čeka pozajmicu pšenice iz Srbije

Ako u narednih 15 dana iz Srbije u Republiku Srpsku (RS) stigne obećana pozajmica od 20.000 tona pšenice cena brašna u RS konačno bi mogla biti snižena.

Region

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2011.

09:05

Default images

Za to je potrebno i da berzanski izveštaji o ceni pšenice na svetskom tržištu zadrže trenutni blagi pad, piše Dnevni avaz.

Vlada Srbije prošle sedmice donela je odluku o zabrani izvoza pšenice i brašna, radi stabilizovanja domaćeg tržišta

"Ako je verovati Vladi RS i obećanju o pozajmici iz Srbije, a dogovorena je pre najavljene zabrane izvoza, onda će i u RS, čim se ta pšenica raspodeli i počne mleti, biti znatnijeg pojeftinjenja brašna, izjavio je predsednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

On je ocenio da će, ako sve bude išlo prema planu, cene brašna i hleba pasti već početkom aprila.

Cena brašna u RS trenutno je dostigla maksimum i u odnosu na sredinu prošle godine, kada je kilogram koštao 0,45 konvertibilnih maraka, sada je udvostručena i iznosi 0,88 maraka po kilogramu.

Za to vreme, Direkcija za robne rezerve RS nijednom nije intervenisala svojim zalihama kako bi sprečila divljanje cena na domaćem tržištu, jer raspolaže sa svega 5.000 tona pšenice, od koje je moguće proizvesti oko deset miliona vekni hleba.

Procene pokazuju da dnevno u RS bude prodato oko 550.000 vekni, što znači da se od brašna dobijenog onim čime Direkcija raspolaže mogu obezbediti najviše dvadesetodnevne potrebe stanovnika RS za hlebom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: