Slovenija emitovala šezdesetogodišnju evroobveznicu

Slovenija je emitovala juče 60-godišnju evroobveznicu u vrednosti od 500 miliona evra

Region

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2021.

19:35

Slovenija emitovala šezdesetogodišnju evroobveznicu
Foto: patrice6000/Shutterstock

To je druga po veličini emisija ove godine i jedna sa najdužim rokom dospeća koju je ova država ikada emitovala.

"Šezdesetogodišnja obveznica denominovana u evru izdata je sa prinosom od 0,70 posto do dospeća i kuponskom stopom od 0,6875 procenata, u iznosu od 0,5 milijardi evra. To je uporedivo sa državama poput Francuske i Belgije", saopštilo je Ministarstvo finansija, a prenosi agencija STA.

Ministarstvo smatra da to pokazuje da Slovenija i dalje uživa dugoročno poverenje investitora.

„Investitori veruju odlukama i merama koje vlada preduzima kako bi ublažila posledice epidemije kovid-19 za građane i preduzeća“, poručuju iz ministarstva.

Za organizaciju ove emisije bili su ovlašćeni BNP Pariba, Dojče banka, Goldman Saks banka Evropa i HSBC.

Početkom januara Slovenija je izdala desetogodišnju obveznicu u iznosu od 1,75 milijardi evra, i povećala emisiju 30-godišnje obveznice, koja dospeva 2050. godine, za 250 miliona evra.

Slovenija se, inače, 5. januara prvi put zadužila po negativnoj kamatnoj stopi s emisijom desetogodišnje obveznice, podseća STA.

Prema poslednjim predviđanima, javni dug Slovenije bi trebalo da iznosi 82 posto BDP-a na kraju 2020. godine i da opadne na 80,9 procenata do kraja 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: