"Ozbiljan energetski resurs": Gradnja HE "Buk Bijela" iduće godine, značajna i za Srbiju

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Foči da je Konkurencijski savet BiH dao pozitivno mišljenje za Hidroelektranu (HE) "Buk Bijela".

Region

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

12:56

Foto: depositphotos, -art-siberia-

Tu hidroelektranu će Republika Srpska graditi zajedno sa Srbijom, a kako je naveo Dodik, radovi bi mogli da počnu iduće godine.

Dodik je rekao da se bliži trenutak polaganja kamena temeljca za "Buk Bijelu", te napomenuo da će se zajedno s njom graditi i HE "Foča" i HE "Paunci", prenose Nezavisne.

"To će biti ozbiljan novi energetski resurs važan ne samo za Foču, već i Srpsku i Srbiju", istakao je Dodik nakon sastanka s načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem.

On je najavio da bi građevinski poslovi mogli početi već iduće godine.

"Tu treba dodati i put od Foče prema Tjentištu. Obezbedili smo pet miliona evra koji čekaju projektovanje i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Neophodno je još nekih 30 miliona KM (oko 15, 3 miliona evra), ali u svakom slučaju obezbediće se sav novac", pojasnio je Dodik.

On je dodao da se očekuje da uskoro počne i izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, što je jedan od odobrenih projekata za BiH i Republiku Srpsku u okviru investicionog programa EU, te da je potrebno sačekati dinamiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: