Izmena pravilnika: Predlažu dvostruku platu za rad nedeljom i praznicima

Branko Hrg, zamenik predsednika Hrvatske demohrišćanske stranke, ponovo se danas založio za zabranu rada nedeljom.

Region

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

12:43

Izmena pravilnika: Predlažu dvostruku platu za rad nedeljom i praznicima
Foto: Depositphotos, ginasanders

Hrg je podstaknut najavom jednog lanca prodavnice da od 1. januara sledeće godine uvodi neradnu nedelju u prodavnice i ugostiteljske objekte.

Ministarstvu ekonomije predlaže da izmeni ili Zakon o trgovini ili Pravilnik o radnom vremenu prodavnica i drugih oblika trgovine tako da prodavnice rade radnim danom od ponedeljka do petka od šest ujutru do osam sati uveče, subotom od 6 do osam sati uveče, a nedeljom ne rade, uz mogućnost da se po izboru samog poslodavca odredi najviše pet nedelja godišnje kojima bi moglo da se radi, prenosi Večernji list.

Ministarstvu rada i penzionog sistema predlaže izmene Zakona o radu, tačnije članka 94. u kojem bi stajalo kako radnik ima pravo na povećanu platu za otežane uslove rada, prekovremeni i noćni rad, dok za rad nedeljom, praznicima ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu platu u iznosu od 100 odsto.

"Verujem da će se za primerom trgovačkog lanca koji više neće raditi nedeljom povesti i drugi, uz mere koje je do sada preduzela Vlada, to bi bio dodatak boljem odnosu prema radnicima i njihovom ostanku u Hrvatskoj. U Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj nedeljom se ne mogu naći otvorene prodavnice, ali trgovački lanci koji tamo ne rade, ovde su otvoreni. Lokalna samouprava, koja može da donese odluku o neradnoj nedelji u prodavnicama, od toga beži, pa smatram da se bez izmene zakona i pravilnika to pitanje neće moći rešiti na nivou države", rekao je Hrg i pozvao resorna ministarstva da prihvate njegove predloge.

Kako kaže, ne vidi problem u činjenici da je Hrvatska turistička zemlja.

"Švajcarska i Austrija su turističke zemlje, pa kod njih to funcioniše", rekao je Hrg, koji od predsedničkih kandidata očekuje da pitanje neradne nedelje stave u svoje programe, od čega će zavisiti i eventualna podrška njegove stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: