MMF Hrvatskoj: Reforme usporile, prodajte državno

Izvršni direktori MMF-a pozdravili su kontinuirani ekonomski oporavak Hrvatske i povoljne fiskalne rezultate, ali su uputili i ozbiljne kritike.

Region

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2018.

13:54

MMF Hrvatskoj: Reforme usporile, prodajte državno
Foto: Thinkstock

Napomenuli su da BDP još nije dosegao svoj nivo pre recesije i istakli potrebu sprovođenja strukturnih reformi.

Prema procenama MMF-a, u ovoj se godini očekuje rast hrvatskog BDP-a od 2,8 odsto.

Izvršni direktori MMF-a napominju da se BDP još uvek nije u potpunosti oporavio i dosegao nivo pre recesije, a dohodak po stanovniku i nadalje je znatno niži od proseka Evropske unije.

Uz to, javni dug, povišena nezaposlenost i strukturne prepreke i nadalje opterećuju izglede za rast u srednjoročnom razdoblju.

U takvim uslovima direktori MMF-a ističu potrebu za sprovođenje politika i ubrzavanje strukturnih reforma kojima bi se pojačao rast i smanjile ranjivosti.

Nadalje, navode da su potrošačke cene rasle umerenim tempom, a rast plata takođe je bio umeren, dok je nezaposlenost i nadalje bila visoka.

Na tekućem računu platnog bilansa ponovo očekuju znatan višak, poduprt snažnim izvoznim i turističkim ostvarenjima te smanjenom repatrijacijom dobiti s obzirom na to da su banke apsorbovale gubitke Agrokora. Ove godine tako procenjuju da će višak iznositi 1,4 milijarde evra ili 2,8 odsto BDP-a.

Ravnoteža rizika poboljšala se, ali ranjivosti su i nadalje znatne jer su nivoi javnog i inostranog duga još uvek visoke, a potpuni učinak restrukturiranja Agrokora i nadalje je nepoznat, napominje MMF u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: