Putin pisao Hrvatima: Izgradite mi nosač aviona?

“Brodosplit” je dobijao mnoge zahteve iz sektora vojne gradnje, ali nijedan nije bio spektakularan ni geopolitički važan kao onaj koji je došao iz Rusije.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2016.

19:08

Putin pisao Hrvatima: Izgradite mi nosač aviona?
Foto: Getty images

Pismo koje je stiglo iz Moskve sadržavalo je, u najkraćim crtama, pitanje – “možete li za rusku mornaricu da izgradite nosač aviona?”, saznaje Slobodna Dalmacija iz više izvora.

Ako se stvarno analizira stanje ruske ratne mornarice, odmah se vidi da je uprkos pričama o "globalnoj sveprisutnosti" njenih brodova, mornarica Vladimira Putina 1 zastarela eskadra.

Uprkos velikoj vatrenoj moći, ona nije sposobna da obezbedi podršku spoljnoj politici Kremlja u prekomorskim zemljama. To mogu samo nosači aviona, ali ih ruska brodogradilišta danas ne mogu da ih izgrade.

S tim dopisom, neobično kratkim s obzirom na predmet na koji se odnosi, a koje je primilo Odelenje prodaje "Brodosplita", bili su upoznati i neki ključni ministri sada već bivše Vlade Zorana Milanovića.

Ti ministri bili su zainteresovani da ,za takav hrvatsko-ruski aranžman, ponude i Vladine finansijske garancije. Bilo je zamišljeno, može se čuti, da se projekat predstavi lično ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

I Josip Jurišić, portparol Uprave "Brodosplita", potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji postojanje zanimljivog zahteva. Ali, kako se priča dalje od zahteva ipak nije razvila, u škveru nisu hteli dodatno da komentarišu.

Osnovni nacrt nastao bi na stolu "Nevskog projektno-konstruktorskog biroa" koji sada razrađuje tri vrste novih nosača.

Nije isključeno da je još neko evropsko brodogradilište dobilo pitanje o mogućnostima izgradnje ruskog nosača aviona, kakvo je stiglo u Split.

Francuzi su izgradili 2 nosača helikoptera "Vladivostok" i "Sevastopolj", ali ih nisu isporučili zbog ruske agresije na Ukrajinu. Kako je biznis ipak samo biznis, Pariz je Moskvi platio velike ugovorne penale (preko milijardu evra) zbog neisporuke brodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: