Visoki napon 47

01.05.2024.

10:15

Ekskluzivno iz Pariza: Renault 5 – svetska premijera FOTO

Prošlo je tri godine otkako je Renault zvanično najavio povratak legendarne "petice". Sada je došlo vreme za otkrivanje serijske verzije u francuskoj prestonici.

Izvor: Auto magazin

Ekskluzivno iz Pariza: Renault 5 – svetska premijera FOTO
Auto magazin

Podeli:

U vremenima koja nisu jednostavna za proizvođače i kupce električnih automobila, Renault i Dacia su povukli poteze za koje se može reći da su među retkim racionalnim rešenjima.

Predstavljena su dva izuzetno važna modela, koji se dobro uklapaju u trenutno stanje elektrifikacije u Evropi.

Narodski rečeno, jedan je namenjen onima sa plićim džepom, a drugi onima sa dubljim. Pritom, svaki na svoj način može da se pohvali i lajfstajl karakterom.

Auto magazin

Prošlo je tri godine otkako je Renault zvanično najavio povratak legendarne "petice". Odmah se znalo da će imati isključivo električni pogon.

Koncept je pokazao i da će novi imati ogroman retro uticaj, s obzirom na tradiciju i značaj koji je imao u Evropi pa i svetu.

Sada je došlo vreme za otkrivanje serijske verzije Renaulta 5, a veliku čast da zajedno sa malim brojem novinara prisustvuje ovom događaju imala je i ekipa "Auto magazina".

Auto magazin

Ekskluzivna premijera organizovana je u Parizu. U atraktivno uređenoj hali veliko iznenađenje nam je priređeno u vidu izložbe ranih primeraka Renaulta 5.

Prvi iz 1972. je imao "kišobran" menjač, kod drugog iz 1974. je već spušten na pod, a treći je bio čuveni Renault 5 Turbo 2 iz 1982. sa 1.4 turbo motorom od 160 KS.

Auto magazin

Istoriji ovog modela bismo mogli da posvetimo čitav jedan tekst, a najvažnije je to da je dizajn prve generacije imao zaista veliki uticaj na kreiranje novog modela.

U to smo se vrlo brzo uverili po svečanom otkrivanju…

Auto magazin

Iako se automobilski novinari svakodnevno susreću sa premijerama novih modela, neverovatno je koliko su svi bili iznenađeni modernom interpretacijom "petice".

I mi smo bili zatečeni sličnošću serijske verzije sa konceptom, koji je kroz tako mnogo detalja predstavljao omaž prvobitnom modelu.

Zato i ne čudi što su domaćini izložili muzejske primerke, kako bismo uživo osvežili sećanje.

Auto magazin

Prilika da uživo stojimo uz novi Renault 5 koji je sada dobio sufiks E-Tech, omogućila nam je da shvatimo koliko je novi model postao ne samo lajfstajl, već i premijum.

Nije isto kada gledate fotografije i kada imate prilike da opipate, sednete, probate…

Nadamo se da ćemo uskoro imati prilike i da ga vozimo, ali do tada možemo da se uverimo u brojne premijum detalje, među kojima su personalizovani elementi, obilje mekih površina sa premijum teksturom, dizajnerska tkanina na sedištima i u vratima, ali i kvalitetna završna obrada.

Auto magazin

Pre svega, teško je odoleti živopisnim bojama, pa se među prisutnima povela polemika da li mu bolje stoji žuta ili zelena boja.

Nismo ostali imuni ni na držač za baget (ili cveće) u kabini, a posebno je zanimljiv rebrasti retro tapacirung ispred suvozača, kao još jedan omaž izvornoj "petici".

Auto magazin

Pri svemu tome, dizajneri postigli idealnu simbiozu digitalnog i tradicionalnog, koja je u unutrašnjosti očigledna kroz velike displeje, dok je spolja upadljiv LED indikator stanja napunjenosti baterije, na mestu gde je nekada stajao usisnik vazduha za ventilaciju kabine.

LED elementi koji obrazuju broj 5 su podeljeni tako da svaka vertikala označava korak od 20 posto. Ne svetli sve vreme, već samo kada prilazite automobilu i kada se udaljavate od njega.

Auto magazin

Ponuda prostora je slična kao kod modela Clio, s obzirom da je glavni zadatak "petice" da bude gradski auto.

Pozadi ima oko tri prsta slobodnog prostora iznad glave, dok je za stopala nešto tesnije.

Prtljažnik je iznenađujuće prostran sa svojih 326 litara, a ono što nam se dopalo je da je dosta dubok u odnosu na druge električne i hibridne automobile "B“"segmenta.

Auto magazin

Saznali smo i da će, osim ključ-kartice, vozač za otključavanje i startovanje vozač moći da koristi mobilni telefon.

Multimedijalni sistem bazira se na Gugl tehnologiji, uz dodatak glasovne kontrole sa ChatGPT-om i glasovnim asistentom.

Njemu mogu da se postave pitanja i da se daju instrukcije, na primer: "Hej Reno, programiraj punjenje za sutra u osam sati" ili "Hej Reno, kako se menja guma?".

Auto magazin

Serijska oprema i u najnižem paketu obuhvata alu-felne prečnika 18 inča, što je veliko iznenađenje za automobil ove veličine.

Standard je i multimedija dijagonale 10 inča, kao i LED farovi sa asistentom dugog svetla. Toplotna pumpa će biti deo dodatne opreme.

Novi Renault 5 će se proizvoditi u Francuskoj, a lepa vest je da će prodaja zvanično početi i kod nas.

Tri motora, dve baterije

U ponudi će biti tri verzije motora, odnosno, sa tri različite snage, kao i litijum-jonska baterija sa dva različita kapaciteta.

Samo najjača motorizacija sa velikom baterijom će biti dostupna na tržištu po lansiranju. Interesantno je da može da vuče prikolicu mase do 500 kilograma, što je prava retkost kod malih električnih automobila.

Auto magazin

Još jedna specifičnost je multilink zadnje oslanjanje, koje bi, osim udobnosti, trebalo da obezbedi i sjajne vozne karakteristike. Svemu tome dodajemo i mali prečnik okretanja od samo 10,3 metra.

Napredna tehnička rešenja

Tehnička osnova za Renault 5 E-Tech je potpuno nova platforma AmpR Small (ranije poznata kao CMF-B EV), na kojoj će biti konstruisan i električni Renault 4.

Francuzi su još pre godinu dana otkrili mnogo detalja o tehnici, ali tokom razgovora sa stručnjacima kompanije Renault saznali smo puno toga.

Auto magazin

Za pogon se koriste električni sinhroni motori s električnim namotajima (EESM), isto kao kod električnog modela Megane i električnog Senica.

To znači da se magnetno polje ne stvara permanentnim magnetima, već induktivno preko električne zavojnice. U odnosu na pomenute modele novi invertor i modifikovani menjač smanjuju masu automobila za 15 kilograma.

Auto magazin

Motor je smešten ispred prednje osovine. Preko njega su složeni invertor, a na vrhu se nalazi punjač.

U prilično veliki punjač integrisan je i AC-DC konverter (za dobijanje 12 volti). Pogonski sklop, uključujući punjač, teži samo 105 kilograma. Baterije imaju upotrebljiv kapacitet od 40 odnosno 52 kWh.

Još jedna specifičnost je da baterije sadrže veoma malo modula. Umesto 12 kao kod modela Megane i Zoe, ovde su samo četiri modula za veliku bateriju i tri za malu.

Tako velika baterija ima 280 kg, a mala samo 240 kg. Osim po manjem broju modula, baterije se razlikuju i po broju ćelija po modulu. Kod male baterije ih ima samo 31, dok ih kod velike ima 48.

Auto magazin

Standardno punjenje je moguće sa do 11 kW trofaznom naizmeničnom strujom. Napredne verzije imaju bidirekcionalni punjač.

Tako mogu preko adaptera na priključku za punjenje isporučiti do 3,7 kW energije, na primer, za napajanje električnog roštilja.

Sa 11 kW, punjenje od 10 do 100 procenata velike baterije traje 4,5 sata, a male 3,5 sata.

Opciono, kod dve naprednije verzije punjenje je moguće i jednosmernom strujom, sa do 80 odnosno 100 kW. U oba slučaja, punjenje od 15 do 80 procenata traje oko 30 minuta.

Model R5 Electric 70 kW R5 Electric 90 kW R5 Electric 110 kW
Snaga (kW/KS) 70/95 90/122 110/150
Baterija (kWh)  40  40 52
Ubrzanje 0-100 km/h (s) - - <8
Maks. brzina (km/h) - - 150
Autonomija (km)  300 300 400

Podeli:

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: