Svet 0

01.05.2024.

14:12

Bačeni "Molotovljevi kokteli" na sinagogu u Varšavi; "Nema mesta antisemitizmu"

Nepoznati napadači bacili su "Molotovljeve koktele" na sinagogu Nožik u Varšavi.

Izvor: Tanjug

Bačeni "Molotovljevi kokteli" na sinagogu u Varšavi; "Nema mesta antisemitizmu"
Profimedia

Podeli:

Varšavska policija je saopštila da je primila dojavu o pokušaju paljenja sinagoge i da trenutno istražuje incident, prenosi agencija PAP. Predsednik Andžej Duda osudio je, kako je naveo, sramotan napad na sinagogu Nožik u Varšavi.

"U Poljskoj nema mesta za antisemitizam! U Poljskoj nema mesta za mržnju!" - napisao je Duda u objavi na platformi Iks.

Ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski istakao je da neko pokušava da pokvari proslavu 20. godišnjice prijema Poljske u EU paljenjem varšavske sinagoge.

"Glavni rabin Poljske Mihael Šudrih prijavio je da je neko Molotovljevim koktelom pokušao da zapali sinagogu Nožik Hvala Bogu, niko nije povređen. Pitam se ko pokušava da omete godišnjicu našeg pristupanja EU? Možda isti oni koji su crtali Davidove zvezde u Parizu?", napisao je Sikorski na platformi Iks.

Šef poljske diplomatije se osvrnuo na incidente koji su se desili prošlog novembra u Parizu i njegovim predgrađima, kada su nepoznate osobe iscrtale Davidove zvezde na kućama u kojima su živeli Jevreji.

Ambasada SAD u Poljskoj najoštrije je osudila napad na sinagogu u Varšavi.

"Solidarni smo sa članovima sinagoge i čitavom jevrejskom zajednicom Poljske. Podržavamo sve koji se bore protiv antisemitizma", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Sinagoga Nožik je jedina sačuvana i funkcionalna predratna sinagoga u Varšavi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: