Svet 1

01.05.2024.

14:25

Stav je jasan: "SAD se protive operaciji u Rafi"

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da se SAD protive planiranom izraelskom napadu na prenaseljeni grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, kaže portparol Stejt departmenta.

Izvor: Tanjug

Stav je jasan: "SAD se protive operaciji u Rafi"
Profimedia

Podeli:

Prema njegovim rečima, Blinken je ponovio "jasan stav SAD o Rafi", prenosi Al Džazira. Miler je dodao da je Blinken takođe primetio "poboljšanje isporuka pomoći u Gazu" i istakao značaj "ubrzanja i održavanja tog poboljšanja".

Blinken je ranije danas, tokom sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom, poručio da je "sada vreme" za dogovor sa Hamasom o oslobađaju talaca i prekidu vatre.

On je naveo da bi takav dogovor omogućio ulazak preko potrebnih lekova, hrane i vode u Gazu. Blinkenova poseta Izraelu dolazi mesec dana nakon što je američki predsednik Džozef Bajden upozorio Netanjahua da bi politika Vašingtona mogla da se promeni ukoliko Izrael ne preduzme korake da ublaži civilnu štetu, humanitarnu patnju i ne osigura bezbednost humanitarnih radnika.

SAD i arapski partneri pozvali su Izrael da učini više da olakša priliv pomoći usled rastuće humanitarne krize u enklavi, gde je većina ljudi ostala bez domova i suočava se s nestašicom hrane i vode, a infrastruktura je uništena.

Ovo je sedma poseta Blinkena Bliskom istoku od početka rata posle napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je više od 34.000 Palestinaca ubijeno, dok je u napadu Hamasa 7. oktobra nastradalo 1.200 ljudi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: