Svet 10

01.05.2024.

13:56

Panika, Ukrajina izdala hitno naređenje; Rusi stižu

Ukrajina je zbog napredovanja ruskih snaga naredila u sredu hitnu evakuaciju preostalih stanovnika Novoaleksandrivke.

Izvor: Kurir.rs

Panika, Ukrajina izdala hitno naređenje; Rusi stižu
Profimedia

Podeli:

Linija fronta nalazi se na kilometar od sela dok ruske trupe već napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine bombama. Portal Strana navodi da je od predratnih 700 stanovnika ostalo svega nekoliko desetina ljudi i da je policija zadužena za evakuaciju.

Ukrajinski Telegram kanal DeepState potvrdio je dan ranije novo napredovanje ruskih trupa severozapadno od Očeretina i da se približavaju Novoaleksandrivki. DeepState navodi da su Rusi zauzeli sela Keramik i Novokalinovo, međutim, Oružane snage Ukrajine se za sada nisu zvanično oglasile.

Strana navodi da ukrajinska linija odbrane kod Očeretina konstantno popušta već više od nedelju dana. Naselje, koje se nalazi na komandnoj visini, severno od Avdejevke, praktično se već nalazi u ruskim rukama. Jedna od ukrajinskih brigada napustila je, prema nezvaničnim informacijama, svoje položaje bez naređenja, što je dovelo do sloma fronta.

Proboj je bio toliko brz i dubok da ukrajinske oružane snage još ne mogu da stabilizuju situaciju i Rusi nastavljaju da idu napred. Sada je njihova meta Pokrovsk, koji je najveći grad na zapadu Donjecke oblasti, dok je glavni problem za ukrajinske oružane snage nepostojanje rovova i minskih polja na tom potezu tako da Rusi mogu prilično brzo da napreduju. 

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: