Region

Sreda, 18.03.2020.

16:08

Radnicima "na čekanju" u Sloveniji 80 odsto prosečne plate

Slovenački poslodavci koji će zbog epidemije radnike poslati kući "na čekanje" moraće da im isplaćuju naknadu od 80 odsto prosečne plate u poslednja tri meseca.

Izvor: Tanjug

Radnicima
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Četrdeset odsto te svote obezbediće država, predložila je danas slovenačka vlada.

Takvo interventno rešenje predloženo zbog negativnih učinaka epidemije koronavirusa na privredu, i prihvatio je danas parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a poslanici će ga potvrditi krajem sedmice u paketu pomoći za privredu, prenela je Hina.

Radnik će na takvom čekanju moći da bude najviše tri meseca, a poslodavci pravo na subvencionisanje države iz tog naslova mogu ostvariti samo jednom za tri meseca zaredom.

Na pomoć države ne mogu računati oni poslodavci koji su poreski dužnici ili su u insolventnom postupku.

Na naknadu 80 posto prosečne plate dok su kod kuće imaju pravo i oni radnici koji moraju u izolaciju jer im je određen karantin, ali u njihovom slučaju taj trošak pokriva država.

Takve olakšice priznaće se poslodavcima koji zbog pada narudžbina i proizvodnje moraju poslati na čekanje trećinu zaposlenih ili više, ali i malim i mikropreduzećima sa jednim ili nekoliko zaposlenih.

Reč je o približno 110.000 preduzeća koja deluju po načelu "samozapošljavanja", a kakvih je mnogo u kulturi, novinarstvu, uslužnim i drugim delatnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

13 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: