Javni sektor mora da plaća svoje

Počinje kontrola redovnosti izmirenja obaveza javnog sektora, ali se mnoge institucije još nisu prijavile, pišu Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2013.

21:15

Default images

Ministarstvo finansija obustaviće plaćanja korisnicima koji se nisu registrovali.

Prvi rok javnom sektoru za podmirivanje računa privredi, po zakonu o redovnosti plaćanja, ističe u četvrtak. Sa 15. majem prolazi i vreme u kome su svi budžetski korisnici, direktni i indirektni, morali da se prijave u registar Uprave za trezor, kako bi Ministarstvo finansija moglo da kontroliše da li svoje račune na vreme namiruju. To, međutim, do sada nije učinila 41 institucija. Ministar Mlađan Dinkić dao je nalog da im se stopiraju svi transferi iz republičke kase, sve dok ne počnu redovno da obaveštavaju državu o svim preuzetim obavezama i plaćanjima.

Kako nezvanično saznajemo, među korisnicima koji se klone registra su škole, domovi zdravlja, javna preduzeća...

"Ministarstvo je zaduženo za sprovođenje zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama i imamo problema", rekao je u utorak ministar Dinkić.

"Zakon je stupio na snagu 31. marta i mi treba da kontrolišemo sve budžetske korisnike, direktne i indirektne. Da bismo mogli da ih kontrolišemo, moramo da imamo njihovu evidenciju. Dobar deo korisnika, međutim, još se nije prijavio i registrovao u sistem. Zato sam dao nalog da im se obustave sva plaćanja iz budžeta dok se ne prijave."

Zakon predviđa da javni sektor privatnom naručenu robu i usluge plaća u roku od 45 dana. Privreda međusobno može da ugovora rok od 60 dana. Nova dinamika, međutim, važi samo za ugovore sklopljene posle 31. marta. Godinama gomilani dugovi uglavnom nisu rešeni.

"Za građevinske firme bi bio spas da im se vrate stara potraživanja", kaže Goran Rodić, stručnjak u oblasti građevinarstva.

"Ovi rokovi važe za nove ugovore i poslove, ali njih je sve manje."

Poslodavci poručuju da će efekte zakona o redovnosti plaćanja videti tek za nekoliko meseci.

"Pošto važe samo za nove ugovore, zakon i ne može da važi retroaktivno, koliko se rokovi poštuju, videćemo tek tokom leta i jeseni", smatra Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca.

"Do tada će se pokazati kako funkcioniše kontrola. Najveći je problem do sada bio na lokalnom nivou. Verujem da se zato mnogi korisnici nisu ni javili Upravi za trezor, jer bi morali da dostave i podatke o dugovanjima."

Državna revizorska institucija upozorava da korisnici javnih sredstava u Srbiji nisu dovoljno razvili sistem interne revizije. Revizori su lane kontrolisali kako ovaj sistem funkciniše na osnovu 144 izveštaja, ali se u čak 119 nisu uverili da su institucije razvile unutrašnju proveru.

"Kontrolisali smo 55 subjekata koji imaju obavezu da uspostave unutrašnju kontrolu ", rekao je u utorak Radoslav Sretenović, predsednik DRI, na okruglom stolu o koristima sistema finansijske kontrole.

"Utvrdili smo da je 17 uradilo internu reviziju, a 38 njih nije. Ona je neophodna kako bi se javna sredstva trošila ekonomično, efikasno i u skladu sa propisima."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: