Profit Telekoma smanjen za 90 odsto

Profit Telekoma Srbije u prvoj polovini 2012. godine smanjen je za oko 90 odsto, na 1,16 milijardi dinara.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

14:14

Default images

Razlog ovog lošeg rezulta su manji prihodi, većih rashoda i naglo slabljenje dinara, kazali su agenciji Beta u toj kompaniji.

Kako su naveli u Telekomu, poslovni prihodi za prvih šest meseci 2012. bili su za 0,6 odsto slabiji nego u istom periodu prošle godine, dok su rashodi porasli za 8,5 procenata.

To je uz velike finansijske troškove zbog nagle promene kursa u prvih šest meseci ove godine dovelo do toga da je izražena neto dobit za prvu polovinu godine bila preko 90 odsto manja nego u istom periodu 2011, kada je iznosila 14,3 milijarde dinara.

U Telekomu su naveli da je tako slab poslovni rezultat posledica i toga što je kompanija prethodnih godina bila više fokusirana na trenutni finansijski rezultat, a ne na dugoročnu održivost.

"Određeni tehnološki sistemi, pa i segmenti poslovanja, zanemarivani su i u njih se nije dovoljno investiralo, što danas, a i u narednim godinama može negativno da utiče na poslovanje", ocenili su u Telekomu Srbije.

Kako su naglasili, Telekom je suočen sa ozbiljnim izazovima kako da unapredi poslovanje, obezbedi likvidnost koja je ugrožena uzimanjem kredita i otkupom 20 odsto sopstvenih akcija od grčkog OTE-a, poveća investicije u osnovnu delatnost i infrastrukturu i obuzda rast troškova.

"Sve su to elementi na kojima se danas u kompaniji radi, ali jasno je da će trebati odredjeno vreme da se Telekom osnaži", kazali su u toj telekomunikacionoj kompaniji koja je u državnom vlasništvu.

Prema navodima iz Telekoma, značajna podrška biće obezbedjivanje stabilnijeg poslovnog ambijenta, a prvo ohrabrenje je već stiglo smirivanjem oscilacija kursa dinara. Telekom Srbije na osnovu trenutnih pokazatelja očekuje da će poslovni rezultati na kraju godine biti bolji nego što su bili u prvoj polovini, ali se u kompaniji nisu usudili da prognoziraju nivo dobiti, pošto će ona u značajnoj meri zavisiti i od kretanja kursa dinara.

"Ono što možemo sigurno da kažemo jeste da će rezultat biti višestruko gori nego na kraju prošle godine i da će biti potrebno dosta vremena da promenimo neke negativne trendove i stabilizujemo poslovanje", kazali su agenciji Beta u Telekomu Srbije.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Telekom Srbije je u 2011. godini imao dobit od 22,3 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: