Petak, 16.09.2011.

11:43

Đelić: Vojvodini putevi II reda

Vicepremijer Božidar Đelić kaže da su republička i pokrajinska vlada došle do rešenja i dogovorile amandmane kojima se reguliše svojina Vojvodine nad putevima.

Izvor: Beta

Default images

On je rekao da bi Vlada u ponedeljak trebalo da utvrdi amnandmane na Predlog zakona o javnoj svojini, koje priprema na predlog Vlade Vojvodine.

Prema njegovim rečima, amandmani Vlade Srbije će omogućiti postojanje koherentnog upravljanja i održavanja mreže javnih puteva.

On je precizirao da će u zakonu postojati tri jasna novoa. Lokalna samouprava biće nadležna da održava ulice trgove parkove opštoinske puteve, a samim tim biće i njihov vlasnik. Prema njegovim rečima državni putevi drugog reda biće u svojini pokrajine, kao što su putevi koji spajaju gradove ozmeđu dva okruga unutar pokrajine.

Kako je naveo, Đelić, državni putevi prvog reda i autoputevi biće u svojini Republike.

Đelić je rekao da će se tako izbeći nejasnoće o tome ko je nadleržan za održavanje puteva.

On je dodao da će Vlada takođe predložiti da pokrajina može ukoliko je to ranije bilo njeno vlasništvo da se pojavi kao korisnik u sudskim procesima u okviru sukcesije sa bivšim republikama SFRJ.

"To konkretno znači da ima nekoliko letovališta koje je pokrajina izgradila i čiji je vlasnik bila pre izbijanja ratova i raspada SFRJ, a za koje će moći da bude korisnik nadoknade ukoliko do nje dođe",kazao je Djelić.

On je rekao da će kanalska mreža, sem plovnih puteva, biti u svojini Vojvodine. On je dodao da zakon o javnoj svojini ninakoji način neće ugroziti proces restitucije i da je taj zakon velika šansa za imovinsko spremanje javnog sektora.

Potpredsednik Vlade je naveo i da će javna preduzeće morati da opravdaju osnivaču koja imovina im je potrebna i zašto.

"Kroz ovaj postupak javna i komunalna preduzeća će posatati vlasnici onoga što će kao osnivač uneti kao kapital. To znači da će EPS kao budući vlasnik svoje imovine biti odgovoran i za svoje dugove", kazao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: