Koncesionari žele da počnu gradnju

Ilić: Delovi ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega nisu objavljeni, jer predstavljaju poslovnu tajnu.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 29.08.2007.

09:06

Default images

"Svi ostali aneksi koji se tiču obaveza Srbije i vlade Srbije objavljeni su na sajtu (vlade)", rekao je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić za RTS i dodao da neobjavljeni aneksi sadrže bankarske kamate i predstavljaju poslovnu tajnu koncesionara i banaka.

Prema njegovim rečima, putarine, koje se u medijima pominju kao sporne, ne predstavljaju problem, jer u ugovoru piše da će te iznose kao i do sada određivati Vlada Srbije.

"Putarina nigde u Srbiji nije poskupela već dve godine, nije pratila ni inflaciju i veoma vodimo računa o tome. Putarine u Srbiji su ingerencija Vlade Srbije", naglasio je on.

Ilić je naveo da su za otplatu izvođenja radova važni broj vozila, putarina i godine korišćenja i da iznosi putarine mogu biti smanjivani ako bude rastao saobraćaj.

On je dodao da je izgradnja autoputa već dogovorena i da koncesionari traže odobrenje da započnu radove tri meseca pre ugovorenog roka, odnosno da izgradnju prvih 30 kilometara počnu za mesec i po ili dva, umesto do kraja marta.

Kako je Ilić rekao putni saobraćaj trebalo bi najkasnije da bude otvoren 2012. godine, a već je pripremljen projekat za deonicu od Požege do Boljara gde će biti spojeni autoputevi iz Srbije i iz Crne Gore.

Za 15 dana biće završen tender za auto-put od Leskovca do makedonske granice, a za 60 dana tender za autoput Niš-Dimitrovgrad, najavio je on.
Ocenjujući da je obilaznica oko Beograda najveći problem glavnog grada i Srbije i da je na njoj potrebno forsirati radove, on je naglasio da je to trebalo uraditi iz sredstava Nacionalnog investicionog plana.

Gavrilović: Koncesioni ugovori se ni u svetu ne objavljuju

U svetu nije praksa da se koncesioni ugovori objavljuju, što potvrđuje i činjenica da se ne mogu u celosti naći ni na Internetu, izjavio je zamenik minstra ekonomije i regionalnog razvoja zadužen za strana ulaganja i koncesije Velimir Gavrilović.

Kada bi poverljivi detalji koncesionih ugovora i drugih sličnih ugovora bili objavljivani ne bi postojala potreba za stručnjacima, savetnicima za specifične oblasti i konsultantskim kućama, već bi se ugovori prepisivali od slučaja do slučaja, istakao je Gavrilović.

"Nije međunarodna praksa da se ugovori o koncesiji publikuju. Oni mogu biti dati na uvid pod određenim uslovima i samo ovlašćenim licima. Ta lica ne mogu dalje da ih publikuju", kazao je Gavrilović.

Ovo se posebno odnosi na delove koji imaju karakter intelektualne svojine i na finansijske oblasti, kazao je Gavrilović, i dodao da nije praksa ni da se objavljuju podaci koji se odnose na način utvrđivanja putarine.

"Čak i ako potražite na Internetu neke koncesione ugovore nećete naći takoreći nijedan. Naći ćete možda sažetke nekih ugovora ili delove", kazao je pomoćnik ministra.

Garant zakonitosti ugovora su organi i institucije naše zemlje, smatra Gavrilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: