Tigar prvi na A listingu berze

Pirotski Tigar je prva kompanija u Srbiji koja se našla na zvaničnom listingu Beogradske berze.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2007.

13:49

Default images

Komisije za listing i kotaciju Beogradske berze potvrdila je da korporacija Tigar ispunjava kriterijume Pravilnika o Listingu A Beogradske berze.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić je istakla i da će stepen rizika ulaganja u akcije "Tigra" biti manji zbog otvorenosti kompanije, odnosno davanju podataka o njenom radu, što te akcije čini privlačnijim za investitore. 

Obračunska vrednost po akciji "Tigra", koji je na berzi od 31. maja 2005. godine, na osnovu podataka dostavljenih u poslednjih šest meseci zaključno sa 28. martom, iznosi 1.562 dinara, tržišna cena bila je 2.097 dinara, prosečna dnevna vrednost prometa iznosi 6,5 miliona dinara, a ukupna tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 44,3 miliona evra, rekla je Dostanić.

"Tigar je i do sada bio otvorena kompanija kad je reč o izveštavanju javnosti, a od sada ćemo ispunjavati i jako stroge kriterijume koja je postavila Beogradska berza", rekao je menadžer korporativnih komunikacija Tigra Srđan Stojanović.

On je izjavio da je cilj Tigra da privuče investitore koji imaju za cilj ulazak u kompaniju na duži rok. "Nije nam namera bila da izazovemo neki nagli skok cene akcija na ovaj način, već da privučemo investiitore kojima je sigurnost investicije prioritet u odnosu na kratkoročnu zaradu", tvrdi Stojanović.

"Ova kompanija se na taj način obavezala da podnosi investitorima kvartalne i godišnje izveštaje o poslovanju, kao i da informiše javnost o svim svojim aktivnostima i planovima, od prezentacija u inostranstvu do konkretnih poslovnih ugovora npr. Sve što je bitno za poslovanje kompanije mora biti dostupno javnosti", objašnjava direktor sektora za poslovne operacije Beogradske berze Siniša Krneta.

"Ovo je jako bitan događaj ne samo za tržište kapitala, već i za našu celu ekonomiju", izjavio je predsednik Komisije za hartije od vrednosti, Milko Štimac. On kaže da je ispunjavanje kriterijuma za listing Beogradske berze koji su među najstrožijim u regionu dobar signal za privredu i igrače na tržištu kapitala. "Ovaj segment čini tržište još pouzdanijim za investitore", tvrdi Štimac.

Direktorka Beogradske berze, Gordana Dostanić izjavila je da očekuje da će i druga preduzeća početi da ispunjavaju uslove za listing Beogradske berze, što bi doprinelo boljoj informisanosti investitora.

U medijima se prethodnih nedelja pisalo o željama Energoprojekt holdinga i Sojaproteina da dođu na listing A Beogradske berze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: