Kraj gužvama? Veliki planovi za jedan prelaz na srpskoj granici

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za rekonstrukciju i dogradnju graničnog prelaza Horgoš.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2021.

08:48

Kraj gužvama? Veliki planovi za jedan prelaz na srpskoj granici
Ilustracija: Profimedia

Planira se, kako navode u toj instituciji za B92.net, proširenje saobraćajnih površina, te dogradnja pratećih sadržaja i infrastrukture.

Kako je navedeno u projektu koji je izradio Saobraćajni institut CIP d.o.o., proširenje će omogućiti smanjenje gužvi i kraće čekanje tokom godišnjih odmora i praznika na ovom značajnom graničnom prelazu na saobraćajnici E-75.

Iz Ministarstva za naš portal dodaju da se pored auto-puta od postojećeg nadvožnjaka ispred graničnog prelaza (prema granici sa Republikom Mađarskom) do graničnog prelaza predviđaju dodatne dve saobraćajne trake za teretna vozila. Nakon prestanka zone auto-puta, teretna vozila se odvajaju kroz krajnju desnu traku ka dodatnoj traci za teretna vozila, jer se ispod nadvožnjaka nalazi jedna traka, dok se druga otvara nakon završetka kegle nadvožnjaka i na taj način se ne utiče na postojeću konstrukciju. Nakon formiranja dve dodatne trake za teretna vozila, krajnja desna traka služiće za kretanje autobusa.

Usvojeno: Kuda će prolaziti auto-put od Rumunije do Srbije?

U okviru putničko-carinskog terminala, na ulazu u zemlju predviđena je izgradnja dve nove saobraćajne trake za putnička vozila i dve za autobuse.

Na izlasku iz zemlje postojeća traka za autobuse prenamenjena je u traku za putnička vozila, a dve kamionske trake u autobuske.

U planu su i nove kabine i nadstrešnice, kao i kanal za pregled autobusa i kombi vozila.

Proširenje je predviđeno i na robno-carinskom terminalu, i to dodavanjem tri trake za teretna vozila na izlazu iz zemlje i jedne trake za vangabaritna vozila na ulazu u zemlju.

Takođe, potvrđuju u Ministarstvu, projektom je obezbeđena saobraćajna veza projektovanog teretnog terminala (izlaz iz zemlje) sa postojećom saobraćajnicom prema GP "Horgoš 2".

Planirano je i 108 parking mesta na izlasku iz zemlje i 113 parking mesta na ulasku u zemlju.

Najkomplikovanija deonica: Mostovi, nadvožnjaci i najduži tuneli u Srbiji VIDEO

Na terminalima za ulazak u zemlju i izlazak iz zemlje predviđena je još jedna kolska vaga, skener za pregled kamiona i nadstrešnica za pregled vozila. U teretnom terminalu za izlazak iz zemlje predviđen je novi objekat za Upravu carina i toalet za vozače teretnih vozila.

U planu je, dodaju iz Ministarstva, i da se teretni terminal ogradi i odvoji od putničkog stabilnom zaštitnom ogradom, kao i ozelenjavanje i postavljanje urbanog mobilijara. Takođe, predviđena je ograda oko graničnog prelaza, ulaznog i izlaznog dela.

Ovaj tender otvoren je do 26. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: