Automobili

Sreda, 06.02.2013.

11:17

Polovina vozila iz Evrope - nemačka

Gotovo polovinu ukupne evropske proizvodnje putničkih i lakih teretnih automobila u 2013. godini činiće vozila izrađena u Nemačkoj, prognoziraju analitičari banke UBS.

Izvor: B92

Default images

Prema njihovoj prognozi, 44 odsto novih automobila napravljenih 2013. u Evropi sići će sa proizvodnih traka fabrika koje se nalaze u Nemačkoj. Poređenja radi, udeo nemačkih proizvođača automobila u 2000. bio je 30 odsto, piše Fajnenšel Tajms.

Učvršćivanje pozicije nemačkih proizvođača uslovljeno je ne samo visokim poverenjem u njihove automobilske marke, nego i povećanjem konkurentnosti uvođenjem zajedničke valute u nizu zemalja Evropske Unije 1999. godine.

Uvođenje evra onemogućilo je zemlje kao što su Francuska, Italija i Španija da povećaju konkurentnost svojih automobila snižavanjem deviznog kursa.

Nemačke kompanije takođe su imale koristi od reforme tržišta rada, sprovedene početkom 2000-ih.

One sada ubiru i plodove dugogodišnjeg razvoja industrije i tehnologije, navodi Fajnenšel Tajmsi i dodaje da je većina proizvođača u Zapadnoj Evropi u krizi, a prodaja automobila će, prema ocenama stručnjaka, u 2013. biti 20 odsto niža nego 2007. godine.

Izvor: B92. Tanjug

Pogledajte listu najprodavanijih automobila u Evropi u 2012. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: