Kina: Bez vojnih tablica na Porsche vozilima

Kina je zabranila upotrebu vojnih registarskih tablica na vozilima marki BMW, Porsche, Mercedes i na drugim luksuznim automobilima u nastojanju da spreči zloupotrebe i korupciju u kineskoj Narodnoj oslobodilačkoj vojsci.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

15:12

Default images

Luksuzna vozila sa vojnim tablicama, na kojima su upadljiva crvena slova, veoma su prisutna na ulicama i putevima u Kini, što izaziva duboko osećanje u javnosti da vladini zvaničnici i oficiri zloupotrebljavaju svoj položaj i omogućavaju svojim porodicama i tajkunima da se bogate na račun običnih ljudi.

Vojne tablice omogućavaju vozaču da izbegava plaćanje putarine, parkinga, kazni za prekoračenje brzine ili za prolazak na crveno i do sada nisu bile ograničene samo na vojna vozila. Nije redak slučaj videti u Kini vozilo s vojnim tablicama koje se kreće u suprotnom smeru, a da policija ne interveniše jer nije nadležna za njih.

Mnogi vozači s ovim tablicama često su kršili i druge saobraćajne propise, a znali su da besplatno pune i rezervoare s gorivom. Rasprostranjena je pojava da se vojne tablice iznajmljuju i civilima ili koriste lažne. One su postale simbol privilegija za mnoge Kineze u zemlji gde je sve veći jaz između bogatih i siromašnih, a bahato ponašanje korumpiraih zvaničnika izaziva sve veće nezadovoljstvo među običnim svetom.

"Namera vlade je da se smanje zloupotrebe i zanemarivanje dužnosti, kao i da se poveća poverenje javnosti u vojsku i očuva društvena harmonija", kaže se u komentaru državne agencije Sinhua.

Agencija navodi da će javnost biti u mogućnosti da proverava korišćenje novih tablica i "razotkrije njihovu zloupotrebu" preko interneta, iako ne daje objašnjenje kako će to biti moguće. Vlasti će ubuduće moći lako da utvrde lažne vojne tablice uz pomoć nove tehnologije i opreme za kontrolu, pišu mediji.

Predsednik Sji Ðinping proglasio je borbu protiv korupcije kao vrhunski prioritet vlasti i pozvao članove Komunističke partije Kine da se "suprostavljaju hedonizmu i raspusnom životnom stilu", ili će biti ugrožen opstanak na vlasti kineskih komunista.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: