Slupali jedan od najređih superautomobila na svetu

Jedan od najbržih, najsnažnijih, ali i najređih supersportskih automobila današnjice - izrađeno ih je svega sedam - Koenigsegg One:1, teško je oštećen u udesu koji se dogodio tokom test vožnje na stazi Niburgring.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2016.

09:02

Slupali jedan od najređih superautomobila na svetu
Screenshot YouTube

Švedski proizvođač ekskluzivnih sportskih automobila nedavno je najavio da se vraća na Nirburgring, nakon što su vlasnici piste ponovo dozovlili da se na njoj "jure" brzinski rekordi. Veruje se da je nezgoda dogodila tokom jedne od pripremnih vožnji uoči planiranog zvaničnog pokušaja obaranja rekorda staze.

Na snimku se ne vidi trenutak udesa, ali je prikazana krivina na kojoj je automobil udario u zaštitnu ogradu, preleteo preko nje i završio u jaraku pored staze, nakon čega je došlo šlep vozilo koje ga je odnelo sa piste: Iako je Koenigsegg One:1 (vredan oko 3 miliona evra) teško oštećen u udesu, vozač je na sreću prošao bez povreda. Automobil koji vidimo na snimku je drugi primerak (od ukupno sedam) koji je izašao iz radionice švedske kompanije. Prvi put se pojavio pred zaljubljenicima u sportske automobile na manifestaciji Goodwood Festival of Speed održanoj u Engleskoj 2014.

U saopštenju izadatom posle nezgode, Koenigsegg je najavio da će vozilo biti popravljeno i vraćeno u prvobitno stanje.

Inače, One:1 je 2015. već ostvario jedan značajan brzinski rezultat - uspeo je postane rekorder na belgiskoj pisti Spa-Francorchamps. Šveđani su tada zabeležili novi najbolji rezultat staze kada je reč o serijskim modelima koji mogu da se voze po javnim saobraćajnicama.
Koenigsegg One:1 predstavljen je 2013. godine. Sa motorom koji proizvodi 1.360 ks (1.000 kW) i razvija maksimalni obrtni momenat od 1.371 Nm, ovaj model gotovo da nema premca među produkcijskim automobilima.

Na premijeri na auto-salonu u Ženevi 2014. proizvođač je objavio neke preliminarne podatke o performansama koji su tada zvučali neverovatno. Između ostalog, Koenigsegg je tvrdio da je One:1 u stanju da od 0 do 400 km/h ubrza za samo 20-ak sekundi.

Da ovaj rezultat nije nerealan, potvrđuje nezvanični rekord u ubrzanju od 0 do 300 km/h, a zatim usporavanju do nule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: