Električni automobili iskoriste 80% energije, "obični" maksimalno 30%

Jedna od prednosti automobila sa električnim pogonom u odnosu na one koji imaju konvencionalne motore jeste znatno veća energetska efikasnost.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.09.2018.

17:00

Električni automobili iskoriste 80% energije,

Američka Kancelarija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije objavila je studiju koja pokazuje koliko električna vozila imaju bolju iskorišćenost utrošene energije u poređenju sa danas vladajućim automobilima koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS).

U studiji se navodi da je energetska efikasnost čisto električnih automobila 77-82%, odnosno da se toliko procent uložene energije iskoristi za kretanje vozila.

U ovaj podatak uračunat je i gubitak električne energije priliko punjenja baterija od 16%.
Iskorišæenost energije u elektriènim automobilima
Ovako visok procenat iskorišćenosti električnog pogonskog sistema postignut je između ostalog i zahvaljujući regenerativnom kočenju, odnosno povraćaju dela izgubljenje energije u baterije.

U istraživanju se navodi da čak i bez sistem za regenerativno kočenje, električni automobili na put prenesu 60-65% utrošene energije. Efikasnost automobila sa motorima SUS očekivano je manja, a izračunato je da se veći deo utrošene energije ako vozite auto na benzin ili na dizel – izgubi.

U studiji se navodi da automobili koji za pogon koriste benzinske ili dizel motore iskoriste svega 12-30% utrošene energije, što znači da su daleko manje energetski efikasni.
Gubici automobila sa kovencionalnim pogonom SUS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: