Dizel je zakon!

Uprkos jakom lobiju u svetu protiv dizel motora u autoindustriji, sve manjem zaostatku dizela po pitanju potrošnje i snage, ova vrsta pogonskog goriva i dalje ima jako uporište u Srbiji.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 07.02.2018.

16:15

Dizel je zakon!
Foto: Getty images/Sean Gallup

Od afere "Dizelgejt" u SAD 2015. godine dizelu konstantno opada popularnost u svetu, sve je manje tražen i sve se manje kupuje, cena polovnjaka je sve manje održiva, ali se na našim prostorima takav trend i dalje ne oseti.

U anketi koju je sproveo B92.net, vozači u Srbiji (i regionu) i dalje u svom vozilu najradije žele dizel motor. Od oko 3.700 učesnika ankete oko 46% ili 1.700 anketiranih je između pet opcija glasala upravo za dizel.

Na drugom mestu je pogon na benzin sa 37,8%, treći je gas (TNG) sa 11,2%, a na nivou statističke greške su hibridni pogon (3,7%) i metan (1,2%).

Videćemo kako će se ovakav stav naših vozača menjati u budućnosti, pre svega zbog slabije isplativosti dizela, što zbog skupljih troškova održavanja vozila, što zbog sve manje razlike u potrošnji i snazi benzinaca, pre svega sve zastupljenijih turbobenzinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: