Služba stanovanja odobrava pozajmice i do 70 odsto za investicije na stambenim zgradama

Za obnovu fasade, sanaciju ili zamenu krovnog pokrivača, JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje odobrava pozajmice u visini od 50 do 70 odsto od celokupne investicije, za otplatu na duži vremenski period, onim stambenim zajednicama koje imaju potpisan Ugovor o održavanju zajedničkih delova zgrade sa preduzećem.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2021.

20:30

Služba stanovanja odobrava pozajmice i do 70 odsto za investicije na stambenim zgradama
Ilustracija: Depositphotos, kalinovsky

Da bi preduzeće finansiralo ove radove, stambene zajednice treba da ispune dva uslova. Prvi se odnosi na stepen naplate etažne nadoknade, koji treba da bude 80 odsto, a drugi na to da stambena zajednica ima na raspolaganju od 30 do 50 odsto novčanih sredstava koji su potrebni za realizaciju investicije, piše Subotica.com.

"Na ovaj način su u toku ove godine sanirani ravni krovovi u stambenim zgradama Aleja maršala Tita 26, Petrinjska 10, Šumska 5 i Kumičićeva 14, a u procesu prikupljanja saglasnosti je i Pavla Štosa 4. Krovni pokrivač je zamenjen na zgradama u Stevana Filipovića 62 i Pesnička 15, saniran je deo fasade u Zetskoj 5, a u Sonje Marinković 3 je zamenjena kanalizaciona instalacija", kaže Slobodanka Nikolić, šefica Službe stanovanja, objašnjavajući da se pozajmica odobrava na period otplate do četiri godine, u zavisnosti od vrednosti radova.

Prema njenim rečima, ukoliko je vrednost radova 500 hiljada dinara, a stambena zajednica raspolaže sa 250 hiljada dinara, oni će pozajmicu izmiriti za godinu dana.

"Ako je veća investicija u pitanju, kao zamena krovnog pokrivača ili obnova fasade, pa su milionski iznosi, tu odobravamo otplatu i do četiri godine", navodi.

Kako ističe Nikolićeva, stambene zajednice nisu vremenski ograničene, već tokom cele godine mogu da dođu u preduzeće i potpišu Ugovor o međusobnim odnosima na održavanju zajedničkih delova stambene zgrade, što je prioritetni posao Službe stanovanja. Trenutno imaju ugovor sa 334 stambene zajednice, a njime je obuhvaćeno i tekuće održavanje.

"Kada je tekuće održavanje u pitanju, u skladu sa potrebama i zahtevima Skupština stambenih zajednica vrše se manje i veće građevinske intervencije, kao što su popravke i delimične sanacije krovova, popravke dimnjaka, betoniranje zaštitnih trotoara oko zgrade, limarski i bravarski radovi, radovi na održavanju elektro instalacija, vodovodarski radovi, higijensko održavanje zajedničkih delova zgrade i drugo. Takođe, u kontinuitetu se vrši mesečni servis i popravke liftovskih postrojenja", predočava Nikolićeva.

Uz tekuće i investiciono održavanje, Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada definisani su i radovi hitnih intervencija, poput onih na elektro i instalacijama centralnog grejanja, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, te oslobađanju lica iz liftova.

"U skladu sa ovim, organizovana je i služba dežurstva za hitno otklanjanje nedostataka na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži od 0 do 24 časa, kao i dežurna služba za oslobađanje lica iz lifta, takođe od 0 do 24 časa", poručuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: