Od Subotice do Rusije sve teže - šleperi stoje

Put do Rusije je dug, ali kada za Rusiju krenu jabuke iz subotičkog Tavankuta, vremenu putovanja treba dodati i bar još 15 dana.

Izvor: B92

Nedelja, 19.12.2021.

12:48

Od Subotice do Rusije sve teže - šleperi stoje
Ilustracija: EPA, RONALD WITTEK

Šleperi sa jabukama koje imaju urednu dokumentaciju od 13. novembra na granici sa Rusijom stoje između 15 do čak 25 dana. Razlog je čekanje rezultata fitosanitarne kontrole.

Na ulasku u zemlju kontrolišu se jabuke na ostatke pesticida i nitrata, i tu nema ničeg spornog, objašnjava za "Politiku" Marjan Davčik, direktor Zemnjoradničke zadruge "Voćko" u Tavankutu. Iz ove zadruge već godinama na rusko tržište odlazi između dve i tri hiljade tona jabuka, a tavankutska hladnjača je uredno poslovala te i nemaju zabeležene slučajeve da im je jabuka vraćena iz Rusije zbog prisustva nedozvoljenih materija.

"Raspitivali smo se šta je uzrok ovom nenadanom zastoju na granici. Ruske službe su kontrolisale svaki kamion, i na te rezultate se čekalo danima. Ono što smo uspeli da saznajemo jeste da je to vid neke vrste vancarinske blokade", kaže Davčik.

Naime, prema njegovim rečima, po osnovu sporazuma između dve države nema osnova da se onemogući uvoz jabuke iz Srbije, što opet nije po volji ruskim proizvođačima jabuka koji pritiskaju rusko ministarstvo poljoprivrede da ograniči uvoz voća bar do februara naredne godine dok se domaće zalihe ne rasprodaju.

Gajbice sa jabukama iz Tavankuta tek su trunka za veliko rusko tržište, ali voćarima iz sela nadomak Subotice ovaj izvoz na strano tržište omogućava održavanje proizvodnje na granici rentabilnosti. Izvozniku jabuke prodaju po ceni od 0,35 do 0,55 evrocenti po kilogramu, ali pri sadašnjem rastu cena gajbica, odnosno pakovanja, sve skuplje radne snage, kao i cene čuvanja jabuka, margina zarade je sve tanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: