Subotica: Žetva pri kraju - suša skinula prinos

Žetveni radovi u subotičkom ataru privode se kraju, nakon ječma i uljane repice, ratari sada skidaju pšenicu.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2021.

16:18

Subotica: Žetva pri kraju - suša skinula prinos
Foto: Epa/KHALED ELFIQI

Međutim, pre nego što su mašine i krenule u polje, suša je prilično skinula prinos, prenosi RTV Subotica.

Poljoprivrednik iz Starog Žednika, Stipan Šarčević, već je treću nedelju u žetvi, ječma je imao oko pet tona po jutru, iako je kako kaže i njega uštipnula vrućina, dobro je prošao, sa repicom nije najzadovoljniji, njen prinos je do dve tone, ali joj je cena dobra.

Najveći problem je pšenica, koju je vreli talas dokrajčio.

Treća godina da nema pšenice, ostaje mu samo da čeka sledeću i da se nada boljem rodu.

Ne polaže velike nade ni u kukuruz, a kako su otkupne cene niske, a sve ostalo skupo, upitno je pokretanje proizvodnje za narednu sezonu.

Iz Poljoprivredne stručne službe očekuju da se žetveni radovi okončaju danas ili sutra, a što se tiče prinosa, dodaju da kada se sve uzme u obzir mogu biti zadovoljni.

Prosek uljane repice bio je 3.200 kilograma po hektaru, ječma 7.300, a pšenica će dati oko 6,8 tona, što je za deset odsto manje od prvobitnih prognoza.

Direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga ističe da ratari mogu biti zadovoljni cenom repice i ječma, dok kada je pšenica u pitanju iako je ona viša nego prošlogodišnja i ulaganja su bila neuporedivo veća.

Dodaje da je u subotičkom ataru požnjeveno 4.100 hektara ječma, 3.800 uljane repice, dok je pšenice bilo na 20.500 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: