Subotica - Društvo - B92 Lokal

Novogradnja u Subotici čini polovinu ukupne vrednosti izvedenih građevinskih radova

Novogradnja u Subotici beleži trend rasta, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za novogradnju je prošle godine izdato 54 građevinske dozvole više nego 2020, dok je u prva dva meseca ove godine izdato je 27 građevinskih dozvola za novogradnju.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Shutterstok/kizaru43
Foto: Shutterstok/kizaru43

Najnovije vesti iz Subotice čitajte ovde.

Kada se govori o stanovima u novogradnji, cene su porasle za 8 odsto u odnosu na 2020. godinu, prenosi portal Subotica.

U godini za nama izdato je 815 građevinskih dozvola, što je skoro 200 dozvola više nego 2020. godine.

"Posmatrajući 2020. i prethodnu godinu, beleži se rast broja izdati građevinskih dozvola, kao i rast broja građevinskih dozvola za novogradnju. Tako je 2020. za novogradnju izdata 181 građevinska dozvola, dok je prošle godine za novogradnju izdato 235 građevinskih dozvola", kaže Danica Abraham, načenik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Subotici.

U prva dva meseca ove godine izdato je ukupno 27 građevinskih dozvola za novogradnju.

"U januaru su izdate 43 građevinske dozvole, od toga 16 za novogradnju, dok je u februaru izdato 29 dozvola, odnosno 11 za novogradnju", dodaje.

Cene stanova u novogradnji porasle su za 8 odsto u odnosu na 2020. godinu, pa je tako prosečna cena kvadrata u prethodnoj godini iznosila nešto više od 105 hiljada dinara. Prema poslednjim podacima, značajno povećanje beleži se i u broju završenih stanova u novogradnji.

"Tu imamo poslednje podatke iz 2020. godine kada je završen 561 stan u Subotici, što je značajno povećanje u odnosu na 2019. godinu kada je završen 341 stan", objašnjava sagovornica.

Od ukupne vrednosti izvedenih građevinskih radova, više od 50 odsto odnosi se na novogradnju.

" U 2020. godini ukupna vrednost izvedenih građevinskih radova bila je skoro 9 milijardi dinara, od toga vrednost izvedenih radova u novogradnji je bila oko 4,7 milijardi", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.