Državna revizorska institucija utvrdila nepravilnosti u poslovanju Ekonomskog fakulteta u Subotici

Ekonomski fakultet u Subotici je iz budžetskih sredstava više isplatio bruto plate i socijalne doprinose za iznos od najmanje 66,1 miliona dinara – bez kriterijuma, merila i dokaza o izvršenom radu. Takođe, nije primenio propisane koeficijente za obračun i isplatu plata za pojedina radna mesta, a izvršio je i isplatu u iznosu od najmanje 1,4 miliona dinara po ugovorima o delu za obavljanje poslova iz sopstvene delatnosti.

Izvor: B92

Petak, 08.01.2021.

16:36

Državna revizorska institucija utvrdila nepravilnosti u poslovanju Ekonomskog fakulteta u Subotici
Ilustracija: Depositphotos, Wavebreakmedia

Ovo su osnovni zaključci revizije pravilnosti poslovanja Ekonomskog fakulteta koju je sprovela Državna revizorska institucija (DRI), a vezano za utvrđivanje, obračun i isplatu primanja zaposlenih za 2019. godinu, prenosi portal Magločistač.

U izveštaju objavljenom 23. decembra prošle godine, navodi se da je Odlukom Saveta Fakulteta od 20. septembra 2018. godine dekan Ekonomskog fakulteta Aleksandar Grubor određen za koordinaciju funkcionisanja odeljenja Fakulteta u Bujanovcu za školsku 2018/2019. godinu, a za vršenje navedenih poslova je preciziran iznos od 150.000 dinara kvartalno. Po osnovu zaključenog ugovora o delu, Grubor je na taj način prihodovao 600.000 dinara neto.

Isti obrazac primenjen je i za narednu školsku 2019/2020. Godinu, s tim da je naknada za angažovanje dekana povećana na 200.000 dinara kvartalno, odnosno, 800.000 dinara ukupno.

Prema Zakonu o radu, ugovor o delu može da se zaključi isključivo za poslove koji su van delatnosti poslodavca. Ako se zaključi za poslove iz definisane šifre delatnosti, on nije validan.

Predmet revizije bile su i javne nabavke za 2018. i 2019. godinu, a u ovom delu DRI je ustanovila da je Ekonomski fakultet izvršio rashode u iznosu od 799 hiljada dinara suprotno propisima po osnovu ugovora o javnim nabavkama. Takođe, ova ustanova pojedina akta iz oblasti javnih nabavki nije sačinila u skladu sa propisima koji regulišu navedenu oblast, a ni izveštavanje i oglašavanje o postupcima javnih nabavki nisu u potpunosti sprovedeni u skladu sa propisima.

DRI je Ekonomskom fakultetu u Subotici dala preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti u radu, a prioritetne mere ova ustanova je dužna da sprovede u roku od 90 dana i o tome dostavi Državnoj revizorskoj instituciji dokaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: