Novosađanima na uvid: Šta je sve planirano u radnoj zoni u Futogu?

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada stavila je na rani javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije radne zone između kanala i pruge Novi Sad – Sombor u Futogu. Plan obuhvata područje od 25,05 hektara, a radna zona u obuhvatu plana namenjena je za sekundarne i tercijarne delatnosti. Ceo prostor je, kako se navodi, kroz protekli period ostao neizgrađen i neuređen.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2021.

10:47

Novosađanima na uvid: Šta je sve planirano u radnoj zoni u Futogu?
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Prostor obuhvaćen Planom nalazi se u severnom delu Futoga, istočno od železničke pruge Sombor − Novi Sad - između Кanala "Кrnđela" na istoku, Regionalne železničke pruge broj 207 na jugozapadu i granice građevinskog područja na severu, u КO Futog.

Ceo prostor je, kako se navodi, kroz protekli period ostao neizgrađen i neuređen.

Radne zone planirane su u severnom i severo-zapadnom delu građevinskog područja. Prostori su namenjeni privrednim aktivnostima, odnosno sekundarnim i tercijarnim delatnostima.

Namena sekundarnih i tercijarnih delatnosti podrazumeva različite privredne sadržaje iz oblasti trgovine na veliko i trgovine na malo, građevinarstva, saobraćaja i veza i prerađivačke industrije koja će koristiti savremenu tehnologiju za svoje tehnološke procese.

Pod pojmom tercijarne delatnosti podrazumevaju se sadržaji iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, uslužnog i proizvodnog zanatstva, saobraćaja i komunalnih delatnosti.

Na prostoru obuhvaćenom Planom nije dozvoljeno odlaganje otpadnih materija ili recikliranje, izuzev ako se primenjuje moderna tehnologija u zatvorenim prostorima.

U određenoj meri prostori radnih zona su zauzeti postojećim kompleksima, sa razrađenim tehnološkim postupkom i izgrađenim objektima. Postojeći kompleksi se zadržavaju ili se restrukturiraju i dele na manje komplekse.

Saobraćajnice

Poslovni sadržaji u radnoj zoni biće orijentisani prevashodno na drumski saobraćaj, a po potrebi se može koristiti i železnički transport.

Na prostoru koji se nalazi u obuhvatu Plana ne postoji izgrađena saobraćajnica. Saobraćaj se odvija preko nekategorisanih puteva koji su deo mreže atarskih puteva i koji trenutno služe za pristup poljoprivrednim površinama.

Planirane saobraćajnice oslanjaju se na postojeće atarske puteve i predstavljaju produžetak postojećih i planiranih ulica. Sa severoistočne strane, planirana je saobraćajnica koja pretstavlja produžetak planirane, a koja je u pravcu istoka povezana sa pomenutim lokalnim putem.

Sa istočne strane, u centralnom delu obuhvaćenog prostora, planirana je saobraćajnica koja predstavlja produžetak postojeće saobraćajnice, između nekadašnjih kompleksa „Interservis“ i „Vidak“.

Između postojećih i planiranih saobraćajnica, preko Кanala „Кrnđela“, planirani su drumski objekti − mostovi.

U centralnom delu obuhvaćenog prostora, u pravcu sever-jug, planirana je saobraćajnica koja će povezati planirane i postojeće saobraćajnice i ujedno omogućiti pristup odnosno formiranje građevinskih parcela uz nju.

Na obuhvaćenom prostoru, ne planiraju se ukrštaji drumskih saobraćajnica sa železničkom prugom.

Zelene površine

U zoni namenjenoj poslovanju, zelenilo će imati ulogu izolacije glavnih administrativnih i javnih objekata i glavnih pešačkih pravaca.

Kako se navodi u Planu, zeleni pojas je važno formirati u funkciji zaštite i radi odvajanja pojedinih delova u okviru kompleksa.

"Može biti zasnovan u slobodnom pejzažnom stilu ili sačinjen od stabala postavljenih u redove različite spratnosti", navodi se.

Ograde kompleksa je moguće maskirati sadnjom puzavica, ali treba i obratiti pažnju da ne ometaju rad fabričke kontrole. Ulazne pravce i prilaze u objekte mofuće je obogatiti parternim uređenjem.

Takođe, kompleksi veličine do 1 hektara treba da imaju minimalno 20 odsto zelenih površina, a veći, preko 5 hektaraa, 30−50 odsto zelenih površina.

Javni uvid traje od 25. januara do 23. februara 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: