Leskovčani "vade prosek" okruga

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je tokom posete Leskovcu da je Jablanički okrug po stopi nezaposlenosti iznad republičkog proseka.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

11:10

Leskovčani
Ilustracija: Maja Marjanovic/Shutterstock

Dodala je da je po prosečnim primanjima ispod i da će nadležni raditi da ta razlika nestane. Izrazila je zadovoljstvo što je Leskovac sertifikovan kao lokalna samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem, što se, kako je naglasila vidi po stepenu investicija i stepenu nezaposlenosti.

Leskovac je privukao veliki broj invesitcija i time pomogao okrugu da se smanji nezaposlenost - zvanična stopa je 7,1 odsto, značajno niža od republičkog proseka, rekla je premijerka.

Izrazila je nezadovoljstvo što je prosečna plata ispod republičkog proseka, ali je i naglasila da će svi raditi dodatno kao bi ta razlika nestala, kako bi imali Jablanički okrug koji prati prosek republički u svemu, samo ne po nezaposlenosti.

Nastavljamo dalje ulaganja, kada ljudi imaju radna mesta i primaju platu potrebno je da ona bude veća ali i da zadovolje svoje druge potrebe u sportu, kulturi i kvalitetu života, rekla je Brnabić.

Radi se na tome, tako što gradimo i infrastrukturu, rekla je Brnabić i dodala da je zadovoljna onim što je videla.

"Drago mi je što se gradi najmodermnija infrastruktura sa četiri kolovozne trake, sa trotoarom i biciklistickom stazom i to je neki standard koji moramo da držimo", rekla je Brnabić povodom radova u Bulevaru Nikole Pašića koji je deo obilaznice oko Leskovca.

Podsertila je da je 2018. godine posetila Leksovac, kada je renovirana infektivna klinika u koju, kako dodaje, nije ulagano od 1947. godine, kada je napravljena.

Zamislite kako bi prošli da smo dočekali pandemiju da nismo ulozili ni dinar, uvek se isplati ulagati odgovorno, rekla je ona.

U bonicu ulažemo, ali i u kanalizacionu mrežu, sanitarnu deponiju, kako bi ispunili sve standarde za zaštitu životne sredine u Leskovcu, kazala je premijerka.

Podsetila je da je četvrti put u Leskovcu i da je cilj da ili ona ili neko od ministara ili predsednik dođu u Leskovac krajem oktobra ili početkom novembra, da se obeleži kraj radova na zaobilaznici i rekonstrukciji bolnice u koju će biti uloženo 43 miliona evra.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je da je u poslednjih 30 dana u tom gradu otvorena fabrika nameštaja, vredna dva miliona evra, akva park, IT sektor, a očekuje se u narednih mesec dana i fabrika Mladost vredna 30 miliona evra, kao i da naredne godine, turska kompanija otvori 400 radnih mesta.

U Leskovcu, dodaje, posluju nemačke, britanske, holandske, turske i koreanske kompanije.

U poslednjih nekoliko godina otvoreno je 8.000 radnih mesta, a ulagano je u putnu infrastrukturu 1,8 miliona, u vodovodnu mrežu..., rekao je on i dodao da će pet miliona evra ići u medicinsku opremu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: