U restoran i noćni klub samo sa maskom - evo kako će raditi lokali

Gradski zavod za javno zdravlje objavio je preporuke za rad noćnih klubova, čije otvaranje je na sledećem redu za popuštanje mera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

19:20

U restoran i noćni klub samo sa maskom - evo kako će raditi lokali
Foto: shutterstock/Drazen Zigic

Na sajtu su navedene mere koje će biti poštovane pri radu tih objekata.

Distanca

Razmak među stolovima u klubovima mora biti najmanje 2 metra, a za stolom može sedeti najviše pet osoba.

Ukoliko nema stolova i stolica za sedenje u lokalu, preporuka je da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedna osoba.

U uslovima kada se stvara gužva, poput uslaska i izlaska iz lokala potrebno je obezbediti da se održi distanca od najmanje 2 metra.

Predlog je da između muzičara, ili izvođača programa i posetilaca bude barijera od pleksiglasa ili drugog materijala koji se lako dezinfkuje.

Švedski sto, kao i naručivanje pića u šanku biće zabranjeno, već je moguće samo da konobar posluži posetioce. Ulazak

Prilikom uslaska svakom posetiocu će se meriti temperatura, a u samom objektu potrebno je obezbediti sapun, sredstvo za dezinfekciju, a umesto rukavica potrebno je često dezinfikovati ruke.

Međutim, zaposleni u kuhinji, ipak, moraju sve vreme da nose zaštitne, lateks rukavice.

Obavezna je i higijena objekta, pomoćnih objekata, neposrednog poslovnog okruženja, pribora, opreme, mašine za rad, a poželjno je i često provetravanje zatvorenog prostora i pridržavanje preporuka za primenu veštačke ventilacije i klimatizacije zavorenog prostora.

Maske obavezne za sve

Foto: Shutterstok/Drazen Zigic
Posebno se ističe da će maske biti obavezne za sve posetioce, kao i zaposlene u lokalu.

Od nošenja maski mogu da budu izuzeti samo izvođači, muzičari, ali samo u trenutku dok pevaju, odnosno izvode program.

Izdato je i posebno upozorenje kako se nose maske.

Maske moraju da prijanjaju na nos i usta, a za svako drugačije nošenje maske osoba će biti opomenuta, a može biti i udaljena iz lokala. Zavod je posebno istakao potrebu da prostor bude provetren, redovno dezinfikovan, da na ulazu postoje dezo-barijere, kao i da se vodi računa da dezinfekciona sredstva ne dođu u kontakt sa hranom.

Zbog rizika od širenja virusa putem klima uređaja, preporučuje se pre svega prirodna ventilacija ili sistem koji vazduh iz spoljašnjosti ubacuje u lokal.

Mere za zaposlene i odgovorna lica

Ukoliko je neko od zaposlenih zaražen, obavezan je da 14 dana ne dolazi na posao, kao i da njegova porodica bude izolovana.

Pri povratku na posao, zaposleni mora imati dokaz o ozdravljenju nakon pregleda kod lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: