Tvrde da je konzumiranje mesa kita deo njihove kulture, mediji poriču

Japan je danas saopštio da će u julu naredne godine ponovo odobriti komercijlani lov na kitove, što je već izazvalo lavinu kritika u svetu.

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2018.

18:06

Tvrde da je konzumiranje mesa kita deo njihove kulture, mediji poriču
Foto: Thinkstock

Portparol japanske vlade Jošihide Suga saopštio je da će lov ove vrste biti ograničen na japanske teritorijalne vode i ekonomske zone, prenosi Bi-Bi-Si.

U saopštenju japanske vlade navodi se da Međunarodnu komisija za kitove (IVC) nije dovoljno posvećena jednom od svojih ciljeva – podržavanju održivog komercijalnog lova na kitove, već da je usmerena samo na očuvanje brojnosti ovih životinja, navodi u tekstu Bi-Bi-Si.

U vladinom saopštenju se kaže i da će se Japan povući iz IVC kao i da je konzumiranje mesa kita deo kulture te zemlje.

Međutim Bi-Bi-Si ukazuje i na podatak da, prema pisanju japanskih novina Asahi, meso kita čini tek 0,1 odsto svog mesa koje se proda u toj zemlji.

Zvaničnici iz Australije, ministarka inostranih poslova Marisa Pejni i ministarka za zaštitu životne sredine Melisa Prajs navele su da su "izuzetno razočarane" odlukom Japana, prenosi Bi-Bi-Si.

Reagovala je i organizacija Grinpis u Japanu, pozvavši vladu da preispita odluku uz upozorenje da bi ovaj potez mogao da izazove brojne kritike učesnika samita G20 koji se održava u Japanu 28. i 29. juna 2019. godine.

Međunarodna komisija za kitove (IVC) 1986. godine zabranila je komercijalni lov na kitove, pošto su neke vrste bile dovedene skoro do izumiranja.

Kitovi su i poslednjih 30 godina lovljeni u Japanu, ali u okviru naučnog programa, koji je bio odobren kao izuzetak od zabrane. U Japanu se svake godine ulovi između oko 200 i 1.200 kitova, uz objašnjenje da se istražuje stopa prisutnosti da bi se utvrdilo da li su kitovi ugroženi ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: