Dve rase koje se kupuju zbog trenda, a potom ih vlasnici napuštaju

Pomama za francuskim buldozima i mopsevima povećala je broj napuštenih pasa na ulici jer vlasnici često nemaju novca da plaćaju veterinara.

Izvor: B92

Utorak, 26.12.2017.

10:40

Dve rase koje se kupuju zbog trenda, a potom ih vlasnici napuštaju
foto: thinkstock

Battersea Dogs Home, Centar za napuštene životinje, navodi da su ljudi naprosto „poludeli“ za francuskim buldozima i mopsevima, koji imaju urođene probleme sa sinusima, odnosno disanjem i zahtevaju česte posete veterinaru.

Upravo zbog toga je sve više napuštenih pasa na ulicama Velike Britanije, jer njihovi vlasnici nisu o ovome razmišljali prilikom kupovine i sada nemaju novca da plaćaju veterinara.

Ove dve vrste postale su posebno popularne zahvaljujući Dejvidu Bekamu, Madoni i Holi Vilougbi, čiji su psi podjednako velike zvezde kao i oni. Veterinari stoga upozoravaju ljude da ne gledaju samo slatki izgled ljubimca već da imaju na umu da su ove rase rođene sa deformitetima koji se posebno odražavaju na njihovo disanje.

Takođe, u poslednjih nekoliko godina u Centru je sve više haskija i malamuta, koje je popularizovala serija “Igra prestola“, a koji su prilično skupi psi za prosečan dom.

Stručnjaci upozoravaju da se ne vodite modom, a ako već želite psa, treba da dobro razmislite o troškovima života sa određenom rasom. Takođe, imajte na umu da u azilima hiljade pasa svaki dan čeka da ih neko udomi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: