Kultura

Utorak, 29.06.2021.

10:43

Grci konačno pronašli Pikasovu sliku vrednu 16 miliona evra

Grčka policija pronašla je sliku "Ženska glava" - delo španskog slikara Pabla Pikasa, koja je pre više od devet godina ukradena iz Nacionalne galerije u Atini.

Izvor: Jutarnji list

Grci konačno pronašli Pikasovu sliku vrednu 16 miliona evra
Foto: Profimedia

Lopov je navodno 49-godišnjak, objavili su grčki mediji u ponedeljak uveče.

Osim Pikasove slike, pronađena je još jedna - delo holandskog slikara Pita Mondrijana. Slika je oštećena, a nalazila se u skladištu oko 50 kilometara od Atine.

Ministarstvo kulture u Atini potvrdilo je da su ova dela pronađena.

Vrednost slike procenjuje se na 16,5 miliona evra. Ona ima posebno značenje za Grčku, jer ju je umetnik lično poklonio zemlji kako bi je nagradio za otpor protiv nacista tokom Drugog svetskog rata.

Inače, policija je nastavila istrage u februaru, jer su stručnjaci verovali da se "Ženska glava" nikada nije pojavila na crnom tržištu i da ustvari nije ni odneta iz Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

16 h

Podeli: