Ishrana 0

14.05.2024.

10:01

Ovo je idealan doručak koji utiče na zdravlje zglobova

Starosti i povrede su stvari izvan naše kontrole koje mogu igrati ulogu u zdravlju zglobova. Međutim, na pishranu itekako imamo uticaj.

Izvor: Index.hr

Ovo je idealan doručak koji utiče na zdravlje zglobova
Shutterstock/Elena Veselova

Podeli:

"Israna može igrati značajnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Mnogi moji pacijenti primetili su značajno poboljšanje upale nakon što su promenili neke navike i počeli zdravije da se hrane", kaže reumatolog Džejms Topilov.

Kako dr Topilov pojašnjava za Parade, prekomerna težina dodatno opterećuje zglobove, povećavajući rizik od bola i oštećenja. Smatra da je zato važno obratiti pažnju na prvi obrok u danu.

On konzumira kombinaciju grčkog jogurta, bobičastog voća, čia semenki i naseckanih oraha.

"Bogat omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vlaknima, ovaj doručak pomaže da se smanji upala i podržava zdravlje hrskavice", ističe dr Topilov.

Jedno istraživanje iz 2019. na gotovo 1500 pacijenata s reumatoidnim artritisom otkrilo je da su oni koji su uzimali dodatke omega-3 masti prijavili manje bolova i oticanja zglobova. Druga studija, objavljena 2020., pokazala je da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju ili smanjenju rizika od razvoja artritisa i pomoći u lečenju reumatoidnog artritisa.

Bobičasto voće izvrstan je izvor vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju upale, a to može usporiti napredovanje reumatoidnog artritisa.

Osim toga, grčki jogurt obiluje kalcijumom koji pomaže u jačanju kostiju i hrskavice, ključnih za zdrave zglobove.

Doktor Topilov preporučuje i protivupalni smuti. U njega idu spanać, banana, bademovo mleko, kurkuma, đumbir i merica proteinskog praha.

Možete pojesti i ovsenu kašu ili tostirani hleb od celovitih žitarica s avokadom, dimljenim lososom i čeri paradajzom.

Ako preferirate voće, kombinacija papaje, manga, ananasa, kokosovih pahuljica i meda takođe je odlična za smanjenje bola i ukočenosti zglobova.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: