Bolesti 4

14.05.2024.

14:21

"Zavisnost od šećera gora je i od droge" Ovo su simptomi VIDEO

Kada se govori o zavisnosti, najčešće se misli na cigarete, alkohol i drogu. Ali postoji još jedna zavisnost koja pogađa čak 14 odsto odraslih i 12 odsto dece: zavisnost od hrane. Krvac za to leži u šećeru.

Izvor: B92.net/TV Prva

"Zavisnost od šećera gora je i od droge" Ovo su simptomi VIDEO
Shutterstock/qoppi

Podeli:

"Kada uzimamo slatko luči se dopamin, neurotransmiter, zbog čega osećamo sreću, zadovoljstvo i nagradu. Veća zavisnost od određenioh droga jeste šećer i to treba shvatiti ozbiljno i isključiti ga iz ishrana", ističe nutricionistkinja Branka Mirković.

Ona ističe i da šećer nije prisutan samo u poslasticama, već i u suhomesnatim proizvodima i kečapu, tamo gde ga najmanje očekujemo.

Prisutan je čak i u "zdravim" namirnicima.

"Kada neko kaže pao mi je šećer, moram da uzmem nešto slatko, to je već siguran znak zavisnosti. Međutim, tek kada isključimo šećer vidimo koliko smo zavisni, tada počinje nervoza, preznojavanje, nadudost, svi simptomi kao skidanje sa droge", ističe nutricionsitkinja.

Nutricionistkinja otkriva da se zdrav šećer nalazi u voću, ali i da se sa njim ne preteruje.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: Prva

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: