Nova vest
Košarka 41

15.5.2024.

9:00

Zvezda i Partizan, drugi čin – meč lopta ili brejk (TV B92)

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Partizan u hali “Aleksandar Nikolić” od 19 časova i 30 minuta u drugom meču finalne serije plej-ofa ABA lige. (TV B92)

Aleksandar Stajkovac
Peđa Milosavljević/Starsport

Crveno-beli vode sa 1:0 u seriji, pošto su slavili u prvom meču na domaćem terenu, posle velike borbe i neizvesne završnice, rezultatom 85:82.

Pred Zvezdom je težak zadatak, a to je da još jednom trijumfuje pred svojim navijačima i tako prebaci pritisak na Partizan, koji u tom slučaju neće imati pravo na grešku pred svojom publikom. Eventualni poraz bi dao šansu crno-belima da sve reše u “Beogradskoj areni” i odbrane tron u regionalnom takmičenju.

U prvom meču crveno-beli su uprkos velikom problemu u realizaciji stvorenih šansi uspeli da upišu bitnu pobedu i smanje pritisak. Sada imaju priliku da dosta rasterećenije i koncentrisanije uđu u duel. Videli smo pravo trenersko nadmetanje, koje je pripalo Janisu Sferopulosu.

Bila je to četvrta uzastopna pobeda Zvezde ove sezone, posle uvodna dva trijumfa Partizana i sada u međusobnim susretima vodi sa 4:2.

Prva utakmica prošla je u najboljem mogućem redu bez prekida i nikakvog incidenta. Što je poslalao snažnu poruku u Evropu – pune tribine i sjajna atmosfera.

Prva utakmica

Partizan je bolje otvorio meč i stekao blagu prednost na početku, ali je Zvezda dobrom odbranom držala korak za crno-belima. U završnici prve četvrtine domaći tim je došao do vođstva (17:15), ali su gosti 5:0 serijom povratili vođstvo.

U nastavku, sredinom druge četvrtine, Partizan je mogao da prelomi meč. Zvezdu nije išao napad i crno-beli su došli do najveće moguće prednosti +9 (26:35). Ipak, uspela je domaća ekipa da pojača odbranu i vrati se u egal. Na poluvremenu je bio - 39:39. I sam trener crveno-belih Janis Sferopulos je rekao da je to bio jedan od bitnih momenata u meču.

U završnici treće četvrtine, kao što je Partizan imao +9, imala je i Zvezda (64:55). Ipak, Partizan se sa dve trojke vratio u egal i najavio dramu u poslednjem kvartalu.

Brzo su ekipe ušle u bonus i u pet poslednjih minuta, videli smo samo jedan koš iz igre, ostalo je postignuto sa linije penala. Zvezda ke bila kocentrisanija i došla do pobede, a sitni detalji odlučili su meč. Bio je to pravi derbi na jednu loptu.

Sastavi – ko nedotaje?

Peđa Milosavljević/Starsport

Crvena zvezda za ovaj susret neće moći da računa na Adama Hangu, koji je ranije završio sezonu zbog povrede. Nisu ga imali na prvom meču, a definitivno ni do kraja serije. Njemu se priključio Nikola Topić, koji se u prethodnom okršaju povredio.

Sferopulos verovatno neće da eksperimentiše i ostane bez jednog niskog igrača u rotaciji, tako da se očekuje da njegovo mesto zauzme Džavonte Smart

Pored dvojice pomenutih najverovatnije će Majk Tobi da bude taj koji otpada. Iako su postojale spekulacije u medijima pred prvi meč da je upitan Džoel Bolomboj, on je bio spreman za prvi duel.

Kada je u pitanju Partizan, kod crveno-belih su svi spremni za susret. U konkurenciji za 12, mogli bi kao i za prvi meč da izostanu Balša Koprivica i Ognjen Jaramaz.

Zanimljivo, u prvom meču Uroš Trifunović i Danilo Anđušić nisu dobili ni minut na parketu.

Igrač odluke

Sofascore

Najveću prevagu u prvom meču je doneo Dejan Davidovac sa 12 poena i sedam skokova. Srpski reprezentativac je odigrao bez promašaja iz igre i pogodio ključna bacanja na kraju.

Nešto lošiju utakmicu su odigrali Nemanja Nedović Rokas Gedraitis, koji nisu uspeli da pogode ni jedan šut za tri poena. Pokušali su po pet puta, a ishod je bio 0/10. Ukoliko neko od njih dvojice bolje odigra, mogao bi upravo on da bude taj koji će pokrenuti ekipu.

Kada je u pitanju ekipa Partizana, jedini raspoloženi je bio Džejms Naneli sa 27 poena, sada bi mogli da očekujemo reakciju i bolju igru ostalih pojedinaca.
 

Reči trenera

Peđa Milosavljević/Starsport

Janis Sferopulos:

"Uvek je prva utakmica teška za domaću ekipu. Imaš prednost domaćeg terena i pritisak da pobediš utakmicu. Zato smo ušli nervozno. Za nas je bitno da u sledećoj utakmici popravimo loše stvari, a dobre dodatno unapredimo. Moramo da budemo više spremni za drugu utakmicu", rekao je Sferopulos na konferenciji posle prve utakmice.

Željko Obradović:

"Ima mnogo stvari koje su bitne za jednu utakmicu. Detalji su večeras odlučili. Baš mali. U sredu će to biti totalno drugačije. Nova utakmica i energija. Probaćemo da se pripremimo za te male detalje. Kao i uvek kada je plej-of u pitanju", rekao je Obradović.

Ko sudi?

Glavni arbitar na meču biće Slovenac Damir Javor, pored njega pravdu će deliti srpski arbitar Uroš Obrknežević i crnogorski sudija Miloš Koljenšić.

Sudijasku trojku na prvom meču činili su Saša Pukl, Milivoje Jovčić i Luka Kardum.

Podsetimo, utakmica između Crvene zvezde i Partizana je na programu u hali “Aleksandar Nikolić” od 19 časova i 30 minuta, a možete da je ispratite direktno i na TV B92.

Posle ovog susreta, serija se seli u "Beogradsku arenu", gde će Partizan biti domaćin i imaće podršku sa tribina. Treća utakmica je na programu u nedelju, 19. maja od 20 časova i 30 minuta.

Podeli:

Komentari 41

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu