Aktuelno 1

14.05.2024.

20:00

Veštačka inteligencija nas vreba iz svakog ćoška

Svet se menja pred našim očima. Razvoj veštačke inteligencije je jedan od najvećih izazova i podstreka u novijoj istoriji civilizacije.

Izvor: B92

Veštačka inteligencija nas vreba iz svakog ćoška
Phonlamai Photo / Shutterstock.com

Podeli:

Koristi se u medicini, poljoprivredi, velikim i malim kompanijama, za dijagnostiku, lečenje i unapređivanje poslovanja.

Softverski sistemi i algoritmi ne samo što skladište ogromne baze podataka nego iz njih i uče, pomažu u  automatizaciji i unapređenju efikasnosti poslovanja, povećavaju preciznost i tačnosti odluka – svemu ovome već doprinosi veštačka inteligencija.

"Na primer za istraživanje i razvoj, validaciju trebale su vam godine, a sada imate neku novu ideju koju kroz veštačku inteligenciju možete da testirate da li bi potrošači koristili vaš novi proizvod ili ne", kaže Miša Lukić, izvršni direktor New Strategy.

I u medicini veštačka inteligencija nalazi svoju primenu. Ne samo u procesima veštačke oplodnje i oftalmologiji nego i u radiologiji, u upoređivanju velikog broja snimaka i daljoj dijagnostici.

Izvor: prva

Klimatske promene stavljaju nas pred ogromne izazove, a veštačka inteligencija pomaže i poljoprivredi.

"Vi imate u platformi Agrosens, koju je Biosense napravio pre osam godina, desetine hiljada korisnika koji su u poljoprivredi i koriste rezultate veštačke inteligencije – obrađene satelitske snimke, modele, predviđanja prinosa, takve stvari, to se koristi već godinama", ističe Vladimir Crnojević, direktor Biosense instituta.

Dosadašnji razvoj veštačke inteligencije podrazumevao je generičko prikupljanje ogromnog broja podataka, pa osiguravajuća društva ili banke sada mogu da koriste veštačku inteligenciju za mnogo brže, tačnije i lakše određivanje kreditnog rejtinga ili otvaranje novog računa.

"Te platforme su nam omogućile da te podatke koristimo i analiziramo u milisekundama, što nam daje mogućnost da analiziramo sve poslovne scenarije. Sada nam sledi novi razvoj gde će uz pomoć ogromnih baza podataka doći do razvoja produktivnosti. Ono što se radilo nedeljama sada će moći da se uradi u nekoliko minuta", kaže Stevan Ognjenović – CEO Devoteam-a.

Dakle, došli smo do tačke kada nam veštačka, ili kolektivna proširena inteligencija, pomaže ne samo u razvoju efikasnosti nego i u razvoju inovativnosti i kreativnosti. Ako je budemo koristili za dobrobit svih, moguće je da naš svet zaista postane mnogo bolji i lepši za život.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: