Izložba "Pavle Beljanski i Ivo Andrić" otvorena u Novom Sadu

Izložba "Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci", otvorena je sinoć u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Izložba je rezultat saradnje novosadskog legata s Muzejem grada Beograda, Muzej Ive Andrića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos / nuitgarden
Foto: Depositphotos / nuitgarden

Ovim projektom, Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog, koja je započela u Stokholmu 1919. godine, kao i 180 godina od uspostavljanja modernih francusko-srpskih diplomatskih odnosa.

Autorke izložbe su Gordana Gajić, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i Tatjana Korićanac, muzejski savetnik Muzeja Grada Beograda.

Izložbu je otvorio Joakim Vern, savetnik-ministar i zamenik šefa misije ambasade Švedske u Beogradu.

"Rođeni iste godine, posvećeni umetnosti i diplomatiji, Beljanski i Andrić bili su deo istog kulturnog kruga. Period između dva svetska rata proveli su u diplomatskoj službi, a obojica najveći uspeh na tom planu postižu pred Drugi svetski rat - prvi u Rimu, drugi u Berlinu“, kaže Gordana Fajić, koautorka izložbe.

Andrić i Beljanski penzionisani, rat provode u okupiranom Beogradu, kada Andrić završava roman „Na Drini ćuprija“, a Beljanski zaokružuje svoju zbirku. Njihovo životno delo u sferi umetnosti krunisano je 1961. godine, kada Ivo Andrić dobija Nobelovu nagradu za književnost, a kolekcija Pavla Beljanskog postaje muzej.

„Za sobom su ostavili dva izuzetna legata - Zadužbinu Ive Andrića u Beogradu i Spomen-zbirku Pavla Beljanskog u Novom Sadu“, rekla je koautorka Gordana Gajić.

Izlaganjem vrhunskih umetničkih dela, fotografija, raznovrsne dokumentarne građe i diplomatskih uniformi Pavla Beljanskog i Ive Andrića, cilj je da se predstave njihovi estetski afiniteti i profesionalne karijere.

U okviru postavke prikazana je i izložba „Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata“ Muzeja grada Beograda, prvi put predstavljena javnosti 2011. godine povodom obeležavanja jubileja, 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a koja je do danas gostovala u brojnim evropskim gradovima.

strana 1 od 31 idi na stranu