Čuveni Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija izveo kompoziciju srpskog stvaraoca

Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija iz Londona s velikim uspehom izveo je kompoziciju akademika Isidore Žebeljan "Konji Svetog Marka" na koncertu u dvorani Meida Vejl Bi-Bi-Si studija, saopštili su danas iz SANU.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

14:59

Čuveni Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija izveo kompoziciju srpskog stvaraoca
Foto: Thinkstock/ilustracija

Dirigent je bio Majkl Sil, a snimak ovog koncerta biće emitovan za međunarodnu publiku 8. marta u okviru programa Bi-Bi-Si Radio 3.

Ovo je bio prvi put da je čuveni Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija izveo i snimio kompoziciju jednog srpskog stvaraoca. Kompozicija "Konji Svetog Marka" Isidore Žebeljan jedna je od najčešće izvođenih srpskih orkestarskih kompozicija u inostranstvu.

Nastala je kao porudžbina Venecijanskog bijenala 2004. godine i od tada je izvođena u Italiji, Češkoj, Švedskoj, Nemačkoj, Srbiji i svim zemljama regiona, i sada u Velikoj Britaniji. Snimke ove kompozicije objavile su diskografske kuće u Nemačkoj i Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: