Izložba "Srbija 19 godina od 1999 - I dok su bombe padale"

Izložba "Srbija 19 godina od 1999 - I dok su bombe padale" biće otvorena 23. marta u Istorijskom muzeju Srbije povodom obeležavanja 19 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

11:57

Izložba
Foto: Youtube Screenshot/ Al Jazeera Balkans

Postavka obuhvata umetničke radove Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića, koje su umetnici crtali i slikali direktno podstaknuti ratnim događanjima kojima su i sami bili savremenici.

Ovom izložbom muzej predstavlja dva autora različitih umetničkih senzibiliteta, umetnika koji je razbijanje, a potom i agresiju na SR Jugoslaviju, proveo u Parizu, gde živi i radi, i umetnicu koja je bombardovanje provela u Beogradu.

Veličković je kroz Trijumfalnu kapiju gledao ulazak u novi geto agresije i prisile, a Vilimon se kredom borila protiv aviona i bombi u svom stanu u blizini Vlade Republike Srbije, Generalštaba i Nemanjine ulice, svojevrsnom Bermudskom trouglu koji je bio stalna meta vazduašnih udara.

Veličković je poznat po prikazima raspadajućih tela i krvavih rana, a koji u novom trenutku ne može da se usredsredi samo na jednu žrtvu već vidi mnogo dalje, vidi svet oivičen žicama u mraku loših odluka.

Zvuci sirena, vatra i dim nad Beogradom, svetleće PVO rakete, grad u mraku, sve su to bili efekti pod kojima je Vilimon stvarala ciklus "Zbogom pameti", svojevrsni slikarski dnevnik 78 dana bombardovanja.

Izložba obuhvata umetnička dela koja su umetnici poklonili Istorijskom muzeju Srbije: sliku iz Veličkovićevog ciklusa "Moja zemlja koje više nema", koja prikazuje početak raspada zemlje i radove iz ciklusa "Zbogom pameti", stvaranih tokom agresije koja prikazuju završne faze procesa nestajanja nekadašnje Jugoslavije.

Postavka je upotpunjena hronologijom događaja dobijenom od Ministarstva odbrane Republike Srbije i novinske agencije Tanjug, kao i brojnim predmetima koje su kustosi Istorijskog muzeja prikupili tokom NATO agresije.

Autori izložbe su Tijana Jovanović Češka i dr Dušica Bojić, dizajn postavke osmisila je Izabela Martinov Tomović.

Izložba će biti otvorena do 11. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: