Dušan Stojiljković - poslednji preživeli logoraš: Plakao sam kao dete kad mi je drug umro na rukama

Dušan Stojiljković, poslednji preživeli logoraš Koncentrcionog logora Mauthauzen govorio je danas na promociji nekoliko knjiga o slikaru Milošu Bajiću, takođe logorašu u Mathauzenu i o samom logoru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Danilo Dimitrijević
Foto: Danilo Dimitrijević

Na konferenciji za medije u beogradskoj Kombank dvorani predstavljene su knjige "Monografija Miloša Bajića" Save Stepanova, "KL Mauthauzen, povratak nepoželjan" Ljubomira Zečevića i Tamare Ćirić Danilović, još jedna monografija Miloša Bajića autorke Ljubice Bube Miljković u izdanju Narodnog muzeja Srbije i knjiga "Zašto se niste ubili" Viktora Frankla.

Miloš Bajić je u toku Drugog svetskog rata bio odveden u zloglasni nacistički logor Mauthauzen i o njegovom životu i radu snimljen je film "Linija života" reditelja Darka Bajića, čija je premijera zakazana za 8. maj na festivalu Beldocs.

Stojiljković je je jedan od junaka filma i književni prevodilac i publicista. Za njega nema dileme da je film "Linija života" izuzetno delo koje će konačno osvetliti istinu o dešavanjima u KL Mathauzen i načinima prevazilaženja tih strahota.

"Amerikanci su poslali hiljadu i sto tona materjala o logoru u SAD pre suđenja zločincima koji su tamo dvodili ljude u smrt. Takođe, prvi istraživač Mathauzena u Čehoslovačkoj je naišao na 500 tona materjala o logoru, ali austrijske vlasti nisu imale para da to prenesu kod sebe", kazao je Stojiljković i naglasio da je Mathauzen stravičan logor.

"Ljudi su dovođeni u taj logor sa svih strana. Osuđenici iz više od 30 nacija su bili u logoru. Moj logorški broj je bio 107032. Na rukama mi je umro drug iz banjičkog logora i poslednja reč na usnama mu je bila 'mama'. Držao sam ga u naručiju, pojeo njegov poslednji zalogaj. Plakao sam tada kao dete", kazao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima 61 zločinac je izveden na suđenje zbog nedela u Mathauzenu, a od njih je 49 osuđeno na smrt vešanjem, a ostali su pomilovani.

"Sudija je prema sopstvenom priznanju na suđenju sproveo krstaški rat prema nacističkim banditima. U istoriji holokausta Mathauzen spada u nastrašnije logore", kazao je Stojiljković.

On je podsetio da je u našim Jajincima bila kuća u kojoj je biila komnada za iskopavanje leševa.

"Ona je organizovla iskopavanje u Jajincima, Pančevu i Nišu. U Beogradu se završio holokaust", kazao je Stojiljković.

strana 1 od 7 idi na stranu