Nagrada EU za književnost Uglješi Šajtincu

Srpski pisac Uglješa Šajtinac jedan je od 13 dobitnika Nagrade EU za književnost za 2014. koja se dodeljuje najperspektivnijim mladim piscima u Evropi, objavljeno je danas na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Kultura

Izvor: B92 Arhipelag

Sreda, 08.10.2014.

11:33

Default images

Kako je saopštila Evropska komisija, među dobitnicima je i Ognjen Spahić iz Crne Gore, Ben Bluši iz Albanije, Milen Ruskov iz Bugarske, Jan Nemec iz Češke, Makis Citas iz Grčke, Odni Eir sa Islanda, Janis Jonevs iz Letonije, Armin Ohri iz Lihtenštajna, Pjer J. Mejlak sa Malte, Marent de Mor iz Holandije, Birgil Oguz iz Turske i Evi Vajld iz Ujedinjenog kraljevstva.

"Ova nagrada je posvećena najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore. Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevodjenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja", rekla je komesarka EU za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliju.

-- Pročitajte i Uglješa Šajtinac: Sasvim skromni darovi --

"Evropska nagrada za književnost zatekla me je dobrano udaljenog od njenog povoda. Mislio sam, naivno, da je već sve što je imalo da se desi sa romanom Sasvim skromnim darovi davno prošlo. Ali mi je drago da me ta knjiga i dalje iznenađuje i da je stalno na putu do čitalaca. Na to što sada sledi ljubazno sam informisan od dobitnice iste nagrade od pre nekoliko leta Jelene Lengold. Mogući prevodi, kokteli i prijemi. Dobro za knjigu, lepo za književnost. Neka se spremi sledeći dobitnik ove nagrade iz naše književnosti jer reč je o više od dvadeset zemalja koje će prisustvom nagrađenih pisaca biti u fokusu ove nagrade. Hvala onima koji su predlagali i birali. Drago mi je da sam imao priliku da putujem na Sajam knjiga u Frankfurt na proglašenje Evropske nagrade za književnost," rekao je Uglješa Šajtinac u ekskluzivnoj izjavi, odmah posle svečanog proglašenja dobitnika Evropske nagrade za književnost, koju je medijima prosledio posredstvom svog izdavača Arhipelaga. Dramski pisac, pripovedač i romansijer Uglješa Šajtinac rođen je 1971. u Zrenjaninu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti 1999. u Beogradu. Napisao je romane "Čuda prirode" (1993), "Nada stanuje na kraju grada" (2002) i "Sasvim skromni darovi" (2011), za koji je dobio Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu "Bora Stanković". Najpoznatije drame su mu "Hadersfild" (2005) po kojem je snimljen i istoimeni film (2007), "Rekviziter" (1999), "Banat" (2007) i "Lepet mojih plućnih krila" (2009). Arhipelag, ekskluzivni izdavač knjiga Uglješe Šajtinca, upravo je objavio novu knjigu priča ovog autora Banatorijum.

Svaki nagrađeni dobiće 5.000 evra, a njegova dela biće dodatno promovisana u medjunarodnim okvirima, dodaje se u saopštenju u kojem se ohrabruju i izdavači dela nagrađenih pisaca da konkurišu za grantove EU za prevod, "da bi se pobedničke knjige prevele na druge jezike i probile se na nova tržišta".

Od ustanovljenja nagrade 2009. EU je obezbedila sredstva za prevodjenje knjiga 56 od 59 pobednika, čija su dela prevedena na 20 evropskih jezika, ističe Evropska komisija. Jelena Lengold ovu prestižnu nagradu dobila je 2011. godine

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će biti uručene 18. novembra u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: