Počeo Književni festival u Užicu

Izložbom stripa Aleksandra Zografa i projekcijom dokumentarnog filma “Dve škole pod jednim krovom” Zorana Ćatića, u Užicu je večeras otvoren 9. književni festival “Na pola puta”.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na festivalu učestvuje devet književnika iz regiona: Ildiko Lovaš, Damir Šabotić, Predrag Lucić, Boris Dežulović, Nenad Veličković, Robert Perišić, Maja Pelević, Dejan Ilić i Goran Vojnović.

Stalni učesnik i jedan od osnivača festival, književnik Nenad Veličković, ističe da je to jedinstvena manifestacija u Srbiji i regionu.

“Čar ovog festival je što se događa u užičkoj Gimnaziji i što u svemu tome učestvuju đaci. Ništa slično ne postoji na ovim prostorima”, kaže Veličković.

Veličković je festival osnovao zajedno sa profesorkom užičke Gimnazije Ružicom Marjanović, koji ističe da je taje festival za osam godina uspeo da postane jedan od pet najboljih u regionu.

Naša ideja je bila da mlade ljude upoznamo sa kvalitetnom književnošću iz regiona, koja im nije dostupna u školama, a neretko ni u knjižarama u Srbiji”, ističe Marjanovićeva.

Do sada je na festivalu učestvovalo 60 autora iz 23 grada, održana su 93 predavanja, 62 časa čitanja i 124 časa razgovora o književnosti.

Specifičnost ovogodišnjeg festival je prvo učešće autora iz Slovenije Gorana Vojnovića i čitanje dela na mađarskom jeziku spisateljice Ildiko Lovaš.

Osim autora iz regiona, gosti festival su i srednjoškolci iz Vranja, Novog Pazara i Zrenjanina, članovi čitalačkih klubova u svojim sredinama. Festival “Na pola puta” održava se pod pokrovidteljstvom Ministarstva kulture, Grupe 484 i Grada Užica.

strana 1 od 18 idi na stranu