Andrićeva nagrada za Mirjanu Pavlović

Andrićeva nagrada za 2012. godinu jednoglasno je dodeljena književnici Mirjani Pavlović za knjigu pripovedaka "Trpeza bez glavnog jela" u izdanju "Arhipelaga".

Izvor: Tanjug
Podeli

Odluku je na današnjem sastanku u Zadužbini Ive Andrića, jednoglasno doneo žiri za dodelu Andrićeve nagrade, koji je radio u sastavu: predsednik Slavko Gordić i članovi Marko Nedić i Vasa Pavković, razmotrivši zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici 2012. godine.

U uži izbor ušle su knjige Gordane Ćirjanić "Kad svane, razlaz", Dragiše Kalezića "Stopala", Vladimira Kecmanovića "Zidovi koji se ruše", Mire Popović "Harmonija", Slavoljuba Markovića "Istisnuto iz života" i Aleksandra Bjelogrlića "Citadela".

Kako se navodi u saopštenju žirija, knjiga Mirjane Pavlović "Trpeza bez glavnog jela" izdvojila se tematsko-poetičkom samosvojnošću i doslednošću narativnog postupka.

Pripovedajući o porodičnim odnosima u savremenom urbanom miljeu, Mirjana Pavlović svojim pričama daje specifičnu boju igrivosti i humora uprkos egzistencijalnoj težini tema kojima se bavi.

Knjige/Stripovi

Srpska proza pronašla put u svet

Izdavačka kuća " Geopoetika" koja je pre tri godine pokrenula ediciju "Srpska proza u prevodu" (SPiT) saopštila je da je čitav niz njihovih izdanja našao svoje izdavače u inostranstvu što u potpunosti opravdava njeno pokretanje.

Knjige/Stripovi nedelja 29.09. 12:02 Komentara: 3

Navid Kermani gost Kuće za pisce

Gost Kuće za pisce je nemački pisac i orijentalista iranskog porekla Navid Kermani, koji će u utorak, 1. oktobra, u Gete institutu prisustvovati diskusiji povodom njegove knjige "Ko smo mi - Nemačka i njeni muslimani", u izdanju Samizdata B92.

Knjige/Stripovi petak 27.09. 17:26 Komentara: 0
strana 1 od 21 idi na stranu