Andrićeva nagrada za Mirjanu Pavlović

Andrićeva nagrada za 2012. godinu jednoglasno je dodeljena književnici Mirjani Pavlović za knjigu pripovedaka "Trpeza bez glavnog jela" u izdanju "Arhipelaga".

Izvor: Tanjug
Podeli

Odluku je na današnjem sastanku u Zadužbini Ive Andrića, jednoglasno doneo žiri za dodelu Andrićeve nagrade, koji je radio u sastavu: predsednik Slavko Gordić i članovi Marko Nedić i Vasa Pavković, razmotrivši zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici 2012. godine.

U uži izbor ušle su knjige Gordane Ćirjanić "Kad svane, razlaz", Dragiše Kalezića "Stopala", Vladimira Kecmanovića "Zidovi koji se ruše", Mire Popović "Harmonija", Slavoljuba Markovića "Istisnuto iz života" i Aleksandra Bjelogrlića "Citadela".

Kako se navodi u saopštenju žirija, knjiga Mirjane Pavlović "Trpeza bez glavnog jela" izdvojila se tematsko-poetičkom samosvojnošću i doslednošću narativnog postupka.

Pripovedajući o porodičnim odnosima u savremenom urbanom miljeu, Mirjana Pavlović svojim pričama daje specifičnu boju igrivosti i humora uprkos egzistencijalnoj težini tema kojima se bavi.

strana 1 od 21 idi na stranu