Srpski pesnici deo Olimpijade 2012

Pesnici iz više od dve stotine zemalja, uključujući i Srbiju, učestvovaće na „Pesničkom Parnasu“, manifestaciji koja će se, kao prateći deo Olimpijskih igara, održati od 26. juna do 2. jula sledeće godine u Londonu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

17:26

Default images

„Pesnički Parnas“ biće deo „Olimpijade kulture“ (Cultural Olymiad) koja će se paralelno sa Olimpijskim igrama održavati u britanskoj prestonici. Na „Parnasu“, za koji se već sada zna da će biti najveći poetski festival u Velikoj Britaniji, učestvovaće po jedan pesnik iz svake zemlje koja učestvuje na velikom sportskom takmičenju.

„Inspirisala nas je čuvena planina Parnas u Grčkoj, mistko pesničko mesto, dom Orfejev, prebivalište muza poezije. Moj predosećaj je da će ovo biti najveći poetski događaj ikada, istinski globalno okupljanje pesnika, monumentalno poetsko dešavanje dostojno duha i istorije Olimpijade“, kazao je za britanski „Guardian“ Simon Armitage, u ime organizatora, centra “Southbank”.

Umetnički direktor Jude Kelly rekao je da će ovaj događaj slaviti jezik, različitosti i osećaj globalnog zajedništva. “Dovođenjem pesnika iz celog sveta u London vraćamo se korenima ‘Internacionalne poezije’, festivala organizovanog od 1967. godina, sa ciljem da promoviše slobodu govora, zajednicu i mir kroz poeziju.”

Iz svake zemlje biće predložena najviše tri pesnika, od kojih će odbor, na čelu sa Armitageom, odabrati konačnog učesnika. Njihova imena biće saopštena sledećeg proleća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: