Završne svečanosti Vukovog sabora

U Tršiću će sutra biti održana centralna svečanost 74. Vukovog sabora, koja će početi kraj obnovljene Vukove spomen-kuće, a završni deo je planiran na otvorenoj pozornici, uz saborsku besedu književnika Radovana Belog Markovića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 13.09.2008.

11:57

Default images

Direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadzić" iz Loznice Dajana Djedović rekla je Tanjugu da će na svečanosti biti osveštana obnovljena Vukova spomen-kuća i služen pomen velikanima Jadra.

Slično je bilo i 17. septembra 1933. godine, kada je održan prvi Sabor, posle osvećenja Vukove spomen-kuće, koja je podignuta na nekadašnjem imanju Vuka Stefanovića Karadzića u Tršiću, akcijom žitelja Jadra i Podrinja, uz podršku naučnih i državnih institucija Srbije, rekla je Djedovićeva.

U okviru završne svečanosti, u Valjevskoj kući na Saborištu, u osavremenjenoj postavci, književnik Marković će otvoriti Muzej Vukovih sabora.

Prethodno će na livadi kraj rečice Žeravije na jarbol biti podignuta zastava Vukovog sabora, a posle Mokranjčeve Hime Vuku, u izvođenju Gradskog mešovitog hora pod upravom Darka Nestorovića, goste će pozdraviti gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

U nastavku, na otvorenoj sceni u Tršiću, kao zajednički poduhvat studenata i profesora Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, biće izveden muzičko-scenski program, pod naslovom "Vukov školski čas".

Na istom mestu će biti održano Saborsko poselo, a izvođači će biti folklorni ansambli kulturno-umetničkih društava "Karadžić" iz Loznice, "Branko Radičević" iz Darde (Hrvatska) i Ansambl "Vila" iz Novog Sada.

Ovaj Vukov sabor, 74. po redu, organizovali su Grad Loznica i Centar za kulturu "Vuk Karadzić", u saradnji sa "Vukovom zadužbinom" iz Beograda i uz pomoć republičkih ministarstava kulture, ekonomije i regionalnog razvoja i nauke i tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: